Αίτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ είναι να υπάρξει μόνιμη προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα από τον νόμο Κατσέλη, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 FM και τον Γιώργο Τράγκα, η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Σημείωσε πως δεν πρέπει να ισχύσουν πλειστηριασμοί όσο διαρκεί η κρίση. «Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει εξετάσει περισσότερες από 16.500 περιπτώσεις πολιτών τα σπίτια των οποίων είναι να βγουν σε πλειστηριασμό και δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές» τόνισε η ίδια και πρόσθεσε ότι «οι πολιτικοί δεν δεσμεύονται στη νομική θωράκιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Η ίδια τόνισε ότι «πρέπει να αγωνιστούμε όλοι και να πετύχουμε την εξαίρεση της ρευστοποίησης της κύριας κατοικίας για όλους όσους έχουν πάει ή θα πάνε στον νόμο και το δεύτερο είναι ότι δεν θα πρέπει να ισχύσουν οι πλειστηριασμοί για την κύρια κατοικία εφόσον διαρκεί η κρίση. Θα πρέπει βέβαια να πληρώνει ο καταναλωτής και να τεθούν κριτήρια ώστε ο καταναλωτής πάνω από τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης όπως ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή να πληρώνει ένα ποσό στην τράπεζα στο στεγαστικό του δάνειο».

«Οι απαντήσεις των πολιτικών δεν είναι δεσμευτικές, μένουν μόνο σε εξαγγελίες και στο ότι έχουμε δίκιο σε αυτά που τους εκθέτουμε, από εκεί και πέρα βλέπουμε ότι δεν προτίθεται να δεσμευτούν και να θωρακίσουν την προστασία της κύριας κατοικίας νομικά. Αυτό εμείς απαιτούμε και όχι εξαγγελίες ότι θα προστατευτεί η κύρια κατοικία και ότι θα έρθουν σε συνεννόηση με τις τράπεζες με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ασφυκτική για τους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στο έλεος των τραπεζών και του ίδιου του κράτους από πλευράς εφορίας, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ και έχουμε κατασχετήρια ακόμα και για 4.000€ από ΔΟΥ. Αφαιρούνται χρήματα από κοινούς λογαριασμούς συμπολιτών μας που είναι ακατάσχετα, το έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα και δυστυχώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όχι μόνο δεν δείχνει καμία ευαισθησία, αντίθετα παρανομεί και συμπεριφέρεται καταχρηστικά απέναντι στους πολίτες, αφαιρώντας και το ποσό το οποίο είναι ακατάσχετο μέχρι τα 1.250€, δεν το τηρεί, το παραβιάζει» τόνισε η Παναγιώτα Καλαποθαράκου μιλώντας στον Γιώργο Τράγκα.

Κατήγγειλε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συμπεριφέρεται καταχρηστικά προς τους πολίτες ακόμα και στους ακατάσχετους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει. 

«Αυτοί που έρχονται σε εμάς, οι περισσότεροι, ζουν στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από το όριο της φτώχειας. Έχουν χάσει εργασίες, έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματος και υπάρχει και μια φοροεπιδρομή που βλέπουμε ότι σχεδόν το 80% των φυσικών προσώπων που έρχεται στην ΕΚΠΟΙΖΩ οφείλει στην εφορία ΕΝΦΙΑ ή φόρο εισοδήματος που είναι μικρά ποσά, αλλά δεν μπορεί να τα πληρώσει» σημείωσε η Παναγιώτα Καλαποθαράκου μιλώντας στον Γιώργο Τράγκα.