Εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων όσον αφορά τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες για αίτημα υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να δοθεί ολιγοήμερη παράταση, καθώς δεν έλειψαν τα προβλήματα που ταλαιπώρησαν δικαιούχους και μη.

Ακόμα και αν δοθεί παράταση, από το υπ. Εργασίας διαβεβαιώνουν ότι για μεμονωμένες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η υποβολή αίτησης.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία απορρίφθηκαν πάνω από 1.000.000 αιτήσεις.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα ανέρχονται συνολικά σε 1.195.286, οι ακυρωμένες σε 281.942, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις αριθμούν 532.084, οι μη ολοκληρωμένες (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) τις 591.243 και οι μη ολοκληρωμένες με πιθανότητα έγκρισης είναι 55.349.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι αρκετά λάθη διορθώνονται, ενώ σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ΗΔΙΚΑ «προστέθηκε η δυνατότητα προσθήκης παιδιού. Αυτό επιτρέπεται σε δύο περιπτώσεις: Αν το παιδί έχει γεννηθεί εντός του 2017 ή εφόσον κάποιος από τους γονείς λαμβάνει οικογενειακό επίδομα για το παιδί.

Αυτή η δυνατότητα δίνει λύση σε προβλήματα που έχουν εμφανιστεί λόγω λάθους δήλωσης ΑΜΚΑ στο Ε1.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή του προγράμματος έχουν προστεθεί 30.399 παιδιά. Εξάλλου, στην περίπτωση που το σύστημα δεν δείχνει τον ασφαλιστικό χρόνο του αιτούντος, θα πρέπει αυτό να πιστοποιηθεί από τον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό του μερίσματος.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 12/12/2017