Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η επιδρομή της κυβέρνησης στα χαμηλά εισοδήματα. Την ώρα που από τη μία μεριά δίνει εφάπαξ κοινωνικό μέρισμα, από την άλλη συρρικνώνει κατά 70%, μέχρι να εξαλείψει πλήρως, το ΕΚΑΣ το οποίο λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Πλέον οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το ποσό των 35 ευρώ!

Το οικονομικό επιτελείο, τηρώντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις που υπέγραψε, θα προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, ώστε στις 31.12.2019 να μην το παίρνει κανείς από τους 245.000 σημερινούς δικαιούχους, όσους δηλαδή λαμβάνουν τις χαμηλότερες συντάξεις. Επιπλέον με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018 σε αναπροσαρμογή σειράς επιδομάτων (π.χ. αναπηρικά, μεταφορικά), επιφυλάσσοντας νέες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους δικαιούχους τους.

Πιο αναλυτικά, για το τρέχον έτος, όπως χορηγήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου, δηλαδή με τις πληρωμές των συντάξεων του Δεκεμβρίου, το ΕΚΑΣ κυμάνθηκε από 28,75 ευρώ έως και 115 ευρώ, ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται να εκδοθεί πιθανότατα τις επόμενες ημέρες. Το νέο αυστηρό πλαίσιο θα προβλέπει ως προϋπόθεση για τη χορήγησή του οι συνταξιούχοι να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές) ή και άλλα επιδόματα, ποσό το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 7.022 ευρώ.

Μοιραία, οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2018 θα δουν το επίδομα που ελάμβαναν «πετσοκομμένο» σε σύγκριση με αυτό που μπήκε στους λογαριασμούς τους όταν πήραν τη σύνταξη του Δεκεμβρίου. Δηλαδή, θα λάβουν 35 ευρώ.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του νέου έτους για το ΕΚΑΣ προβλέπεται να διατεθούν μόλις 82.000.000 ευρώ! Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι θα υπάρχει «κούρεμα» της σχετικής δαπάνης κατά 238.000.000. ευρώ σε σχέση με τη δαπάνη του 2017.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για όσους λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 12/12/2017