Σε πωλήσεις - εξπρές αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο 2018 η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, δεσμεύεται μέχρι τον Μάρτιο να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για την πώληση των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, του 17% της ΔΕΗ, του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο.

Επίσης, η κυβέρνηση υπόσχεται να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του master plan του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να παρουσιάσει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δύο δισ. ευρώ το 2018 και ένα δισ. το 2019.

Στο Υπερταμείο δεν θα δημιουργηθεί θυγατρική Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), αλλά οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ θα ενταχθούν άμεσα σε αυτό, ενώ οι αξιολογήσεις των διοικήσεων των ΔΕΚΟ θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάιο.

Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, στο ΔΕΣΦΑ, η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή προβλέπεται τον Φεβρουάριο ώστε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, στον ΟΛΘ έως τον Απρίλιο θα πρέπει να υπογραφούν οι συμφωνίες πώλησης και να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση. Στο «Ελ. Βενιζέλος», τον Μάρτιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 30%, ενώ έως τον Απρίλιο θα πρέπει να κυρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή.

Επίσης, στενά δεμένες με την τρίτη και την τέταρτη αξιολόγηση εμφανίζονται οι εξελίξεις στο Ελληνικό, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής να τοποθετείται τον Ιούνιο. Ως προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης το οποίο πρέπει να είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του νόμου 4062/2012 (περί αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου). Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του νόμου για τα καζίνο.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από την Μαρίνα Πρωτονοταρίου, 12/12/2017