Με αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι πιθανό να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές λόγω της έκρηξης των ρευματοκλοπών.

Για την ακρίβεια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε χθες την προσαύξηση των συντελεστών απωλειών του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή και μέση τάση.

Αυτοί αντικατοπτρίζουν με πιο απλά λόγια τις ρευματοκλοπές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 20%.

Κάθε χρόνο η ΡΑΕ, ανάλογα με την πορεία των απωλειών ενέργειας, αναπροσαρμόζει τους σχετικούς συντελεστές με σκοπό να κατανεμηθεί το κόστος στους προμηθευτές ρεύματος, δηλαδή τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους. Το ποσό που θα επιβαρυνθούν οι εταιρείες για τις ρευματοκλοπές το 2017 υπολογίζεται στα 44.000.000 ευρώ.

Μέχρι πρότινος την επιβάρυνση την απορροφούσαν οι εταιρείες προμήθειας. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, όταν και τίθενται από τη ΡΑΕ σε ισχύ οι νέοι συντελεστές απωλειών δικτύων, οι προμηθευτές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μετακυλήσουν το κόστος στους τελικούς καταναλωτές. Σε κάθε ένα νοικοκυριό η αύξηση είναι της τάξης του 1,7%.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 12/12/2017