Πλειάδα προαπαιτούμενων στην αγορά ενέργειας καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο που ανοίγει την τέταρτη αξιολόγηση.
Το κυριότερο θέμα είναι η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ολες οι απαιτούμενες νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις που αφορούν στην απόσχισή τους από τη μητρική εταιρεία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2018.

Στην αγορά του φυσικού αερίου η κυβέρνηση υποχρεούται μέχρι τον Μάρτιο του 2018 να έχει εξαλείψει κάθε οριζόντια ή κάθετη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της Εταιρειών Παροχής Αερίου. Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει ότι στην περίπτωση αποχώρησης κάποιων εκ των υφιστάμενων μετόχων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΡΑΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εποπτεύσουν κάθε επίπτωση στον ανταγωνισμό και ιδίως πριν η ΔΕΠΑ υποβάλει προσφορά.

Εννοεί την αποχώρηση της εταιρείας από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και την απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού ή ολόκληρης της ΕΠΑ Αττικής.

Τρίτο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει το μνημόνιο είναι η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Οπως ορίζεται, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 θα έχει επιλεχθεί ο προτιμητέος επενδυτής και τον Ιούνιο θα έχει κλείσει η πώληση.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 12/12/2017