Ασύλληπτης αγριότητας είναι η πίεση που δέχονται, πλέον, από το υπουργείο Οικονομικών οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μιλάνε από μόνα τους και επιβεβαιώνουν όσους έχουν προειδοποιήσει σε ανύποπτο χρόνο ότι εκείνοι που θα γονατίσουν υπό το βάρος των φορολογικών επιβαρύνσεων θα νιώσουν το «χάδι» της Εφορίας χωρίς οίκτο.

Συγκεκριμένα, δείχνουν ότι αθροιστικά έως το τέλος Οκτωβρίου αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κυρίως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, έχουν υποστεί 1.014.295 φορολογούμενοι, με αύξηση 22.903 σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός διενεργεί περίπου 1.000 κατασχέσεις σε ημερήσια βάση, με τις ευλογίες του «κουαρτέτου», που πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες εισπράξεις.

Αυτή τη στιγμή, περίπου οι μισοί φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν εκκρεμότητες με την Εφορία και είναι ερώτημα για πόσον χρόνο ακόμα θα αντέξουν να εξυπηρετούν τις δόσεις των ρυθμίσεών τους, ειδικά από τη στιγμή που η Πρωτοχρονιά φέρνει τον μηδενισμό της περιόδου χάριτος των 15 ημερών για την αποπληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων, για να μην «πέφτει» η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 4.170.753 στα τέλη Οκτωβρίου, εκ των οποίων 1.718.371 είναι έκθετοι σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι αργά ή γρήγορα θα υποστούν κατασχέσεις άλλοι 700.000 φορολογούμενοι.

Στα τέλη Οκτωβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη «φούσκωσαν» κατά 1,2 δισ. ευρώ και έφτασαν στα 10,444 δισ. ευρώ, έναντι 9,257 τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω φόρων διογκώθηκαν από τα 7,323 δισ. σε 8,476 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο βρίσκονται μια ανάσα από τα 100 δισ. ευρώ, καθώς στα φρέσκα χρέη των 10,444 δισ. ευρώ έρχονται να προστεθούν και παλαιές «αμαρτίες» 89,307 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογίσει, πάντως, κανείς και τα χρέη στα τελωνεία, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει κοντά στα 105 δισ. ευρώ.

Κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και η εν ισχύι ρύθμιση οφειλών, έχουν αποδώσει πάνω από 4 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, καθώς οι εισπρακτικές υπηρεσίες κατάφεραν να βάλουν στα κρατικά ταμεία συνολικά 1,701 δισ. ευρώ από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, και 2,318 δισ. ευρώ από συσσωρευμένες οφειλές παλαιών ετών.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Παππού, 13/12/2017