Στις μεγάλες προοπτικές της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και στην αποφασιστικότητά του να στηρίξει την ελληνική εταιρεία Ανδρομέδα, που έχει εξαγοράσει, αναφέρθηκε ο κ. Thor Talseth, Managing Director της Amerra Capital, στο 19ο ετήσιο επενδυτικό Forum που διοργάνωσε η Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Thor Talseth δήλωσε, «ως διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην επένδυση σε επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας και αγροτικής παραγωγής, η AMERRA Capital Management είναι ενθουσιασμένη για την επένδυση της στην Ελλάδα. Η άποψή μας είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην οικοδόμηση μιας επιτυχημένης, κερδοφόρας και μεγάλης βιομηχανίας ιχθυοκαλλιέργειας.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πολιτικές / ρυθμιστικές αρχές, η τραπεζική κοινότητα και η ίδια η βιομηχανία πρέπει να συνεργαστούν και μαζί να δημιουργήσουν τα θεμέλια για την ιχθυοκαλλιέργεια, έτσι ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα. Η AMERRA που αποτελεί τον κύριο μέτοχο του Ομίλου Ανδρομέδα θα συμβάλλει ενεργά και θα επενδύσει σε αυτή τη διαδικασία.»

Το fund Amerra, στοχεύει στην απόκτηση των δύο ηγέτιδων εταιρειών του κλάδου, του Νηρέα και της Σελόντα για τις οποίες πραγματοποιείται διαγωνισμός από τις τράπεζες.

Στόχος της Amerra με την απόκτηση των δύο εταιρειών να δημιουργήσει ένα ισχυρό όμιλο που θα κυριαρχήσει διεθνώς στην αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στη δεύτερη θέση, με πρώτη την Τουρκία.

Το 2017 η ελληνική παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5%, ρυθμός ο οποίος αναμένεται να διατηρηθεί και την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, το 2017 η παραγωγή αναμένεται να θα ανέλθει στους 110.000 τόνους με αξία αξίας άνω των 590 εκ. ευρώ, ενώ για το 2018 οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή γόνου θα φτάσει τους 117.000 τόνους. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική αν αναλογιστεί κανείς από το 2012 και μετά η πορεία ήταν αρνητική και από 118.000 τόνους που ήταν η ελληνική παραγωγή το 2012 έφτασε το 2015 στα 105.000 τόνους.

Το «Amerra Capital Management έχει εξειδίκευση στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας, με υψηλή τεχνογνωσία, με εμπειρία από πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο . H εταιρεία «Ανδρομέδα» διαθέτει δύο ιχθυογεννητικούς σταθμούς, έναν στην Ελλάδα και έναν στην Ισπανία, επτά μονάδες εκτροφής (4 στην Ελλάδα, 2 στην Ισπανία και μία στην Αλβανία), τρία συσκευαστήρια (δύο στην Ελλάδα και ένα στην Ισπανία) κι ένα μεταποιητήριο στην Ισπανία. Για 2017 αναμένει 110 εκ. έσοδα – 300% αύξηση από το 2008, με το 85% των πωλήσεων να προέρχονται από εξαγωγές. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα ανέλθουν το 2017 στα 16 εκ. – 425% αύξηση από το 2008.