Πανάκριβο εκτιμάται φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι λόγω της μεγάλης αύξησης του ΦΠΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιντιστούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.  

Το ΙΕΛΚΑ, που είναι ουσιαστικά ερευνητικός φορέας των σούπερ μάρκετ, προχώρησε και φέτος στην καθιερωμένη μέτρηση των τιμών ενός τυπικού καλαθιού με 21 κατηγορίες τροφίμων (γαλοπούλα, κρέατα, γαλακτοκομικά, κηπευτικά, γλυκά, αναψυκτικά κ.λπ.).

Το μέσο κόστος υπολογίστηκε στα 82,33 ευρώ, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς από τα 84,96 ευρώ πέρυσι. Η μείωση είναι μόλις 2,63 ευρώ.  

Το ΙΕΛΚΑ για το ίδιο καλάθι υπολόγισε το 2015 το κόστος στα 85,2 ευρώ και το 2014 στα 82,24 ευρώ. Με πιο απλά λόγια το χριστουγεννιάτικο τραπέζι παραμένει στα ύψη την ίδια στιγμή που οι μισθοί έχουν μειωθεί άνω του 25% στα χρόνια της κρίσης και η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Το Ινστιτούτο αποδίδει τη διατήρηση του καλαθιού σε αυτά τα όρια στη μεγάλη αύξηση κατά 22% του ΦΠΑ από το 2014 έως και σήμερα. Η εξέλιξη αυτή κρατά σταθερά στο ύψος τις τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών εορταστικών εδεσμάτων. Επιπλέον, η φορολογική επιβάρυνση δυσκολεύει τις επιχειρήσεις των σούπερ μάρκετ να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών. Πάντως από την αναλυτική σύγκριση των τιμών προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις έως και 15% (ντομάτες), 14% στο βούτυρο, 10% στα αβγά κ.ο.κ.