Δέκα ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πραγματοποιήθηκαν χθες, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 29 Νοεμβρίου, ωστόσο, μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων, μελών του Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου να μη διενεργηθούν χθες πλειστηριασμοί με επισπεύδοντες τράπεζες, Δημόσιο, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία, οι κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας οδήγησαν και σε ματαίωση και όσων αφορούσαν διαφορές μεταξύ ιδιωτών.

Όπως όλα δείχνουν, για τις επόμενες εβδομάδες οι πλειστηριασμοί πιθανότατα θα διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικά.

Σημειώνεται πως πλειστηριασμοί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν προγραμματιστεί για αύριο, ωστόσο ήδη έχουν βγει αποφάσεις αναστολής τους, στις 20 και στις 21 Δεκεμβρίου 2017.

Χθες μάλιστα ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου και της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ξεκαθάρισε -για πρώτη φορά τόσο κατηγορηματικά- ότι πρόθεση των συμβολαιογράφων είναι να απέχουν από τους πλειστηριασμούς για όσο διάστημα η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, πρόκειται να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τη διενέργεια των πλειστηριασμών.

«Εμείς έχουμε συμφωνήσει με τους αρμόδιους υπουργούς ότι το αρχικό μέτρο θα ήταν η προστασία της διαδικασίας του πλειστηριασμού νομοθετώντας το αυτεπάγγελτο της δίωξης όσων εμποδίζουν τη διαδικασία και αυτό το περιμένουμε» τόνισε ο κ. Ρούσκας, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση έχει δώσει υποσχέσεις εκτός από εμάς και στους "θεσμούς".

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για ζήτημα ημερών». Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι είχαν πληροφορηθεί πως θα ήταν τροπολογία σε νομοσχέδιο, ωστόσο, επειδή δεν νομοθετήθηκε, πλέον είναι επιφυλακτικοί οι συμβολαιογράφοι.

Ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται και σχέδιο για την αποκλειστική διενέργεια των πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Βέβαια, ακόμα και στην περίπτωση ύπαρξης τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης, θα υπάρξει ένα μεσοδιάστημα όπου οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται παράλληλα τόσο ηλεκτρονικά όσο και στα Ειρηνοδικεία.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τη Βάσω Παλαιού, 14/12/2017