Σε συνέντευξή του στο CNBC ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ουσιαστικά διαψεύδει όσα ισχυριζόταν πριν λίγο καιρό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, περί γρήγορης συμφωνίας για το χρέος.

Το νέο αφεντικό του Eurogroup με τις δηλώσεις του έστειλε σαφές μήνυμα προς το Μαξίμου πως για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε κουβέντα για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα πρέπει όχι μόνο να έχουν εκτελεστεί κατά γράμμα οι απαιτήσεις του Μνημονίου, αλλά να έχει ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα.

«Υπάρχουν ακόμα ορισμένα ενδιάμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν πριν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως θα πρέπει πρώτα να περάσουν όλα τα μέτρα ως το καλοκαίρι του 2018, πριν ξεκινήσουν τέτοιου είδους συζητήσεις».

Μάλιστα, το αμερικανικό δίκτυο θυμίζει τις δηλώσεις του Έλληνα αξιωματούχου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος στις αρχές Δεκεμβρίου έλεγε πως η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε μία λύση του χρέους πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. 

Με αυτή ακριβώς τη συνέντευξη ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών βάζει "ταφόπλακα" στην αισιοδοξία και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. 

Παράλληλα,  ο Μάριο Σεντένο εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει καλή διάθεση για να τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και τόνισε χαρακτηριστικά: «ελπίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν το καταπληκτικό έργο που κάνουν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να υλοποιήσουν όλα τα μέτρα και να πετύχουν όλους τους στόχους που έχουμε στο πρόγραμμα». 

Από τα βασικά σημεία της συνέντευξής του είναι το κάλεσμα που απηύθυνε προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να στηρίξουν την Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα και να κάνουν υπομονή με τη χώρα. 

«Πρέπει να τονίσουμε ότι και οι θεσμοί πρέπει να κάνουν ότι μπορούν για να στηρίξουν την Ελλάδα στη διαδικασία μετά τις μεταρρυθμίσεις», κατέληξε. «Αυτό που πρέπει να κάνουν οι θεσμοί είναι να στηρίξουν τις ελληνικές αρχές στη διαδικασία μετά τις μεταρρυθμίσεις» καταλήγει ο Πορτογάλος πολιτικός.