«Καμπάνακι» προς τους Ευρωπαίους δανειστές έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζοντας για μία ακόμη φορά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, ξεκαθάρισε ότι, αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα του με την Ελλάδα.

«Όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, πιστεύουμε ότι μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία. Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψη του ΔΝΤ. Και αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα προτείνουμε την ενεργοποίηση του "επί της αρχής" προγράμματος, το οποίο κάναμε τον Ιούλιο» ήταν η ακριβής φράση του Μάρεϊ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαφώνησε με τον νέο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια ενδιάμεσα βήματα, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Αντιθέτως, ο Μάρεϊ είπε πως δεν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά ξεκαθάρισε ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος, τα στελέχη του Ταμείου δεν θα μπορέσουν να εισηγηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος.

Στη συνέχεια έριξε τους τόνους σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να συνεργαστεί με τους εταίρους για το ζήτημα του χρέους, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από το 2015.

«Θέλω να τονίσω ότι στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο από το 2015. Και σαφώς, ενώ δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές, πιστεύουμε ότι υπάρχει το περιθώριο για κάτι τέτοιο. Και από τη δική μας πλευρά, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώσει με αξιόπιστο τρόπο το χρέος της Ελλάδος, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη» δήλωσε.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων των ελληνικών τραπεζών θα είναι στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ΔΝΤ.