Προς το κλείσιμο της χειρότερης χρονιάς της δεκαετίας οδεύει το δολάριο. Οι εκτιμήσεις που το τοποθετούσαν μεταξύ των κορυφαίων trade του 2017 διαψεύσθηκαν πλήρως, και οι αναλυτές στρέφονται τώρα στο ευρώ, που αναμένεται να συνεχίσει την έντονα ανοδική (bullish) πορεία και στο νέο έτος.

Με τη «παγκόσμια ανάπτυξη να είναι πιο ισορροπημένη και περισσότερο συγχρονισμένη, το δολάριο δείχνει ακριβό», δηλώνει η Societe Generale. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της bearish πορείας του δολαρίου, αποτελεί η απογοητευτική αντίδραση του νομίσματος, σύμφωνα με το Bloomberg, στη νομοθετική πρόοδο της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ, η οποία θεωρήθηκε ως ο κεντρικός μοχλός ανάκαμψης από την εκλογή Τραμπ. Σύμφωνα με το Bloomberg, το σκεπτικό είναι απλό. Το φορολογικό σχέδιο είναι απίθανο να προκαλέσει ξαφνική αύξηση επαναπατρισμού κεφαλαίων, την ώρα που η ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις στο εξωτερικό και η ανάκαμψη της ευρωζώνης ελκύει περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, «ούριος» άνεμος φυσάει στην «αντίπερα» όχθη του ευρωπαίου ανταγωνιστή του δολαρίου. Η υπεραπόδοση της οικονομίας της ευρωζώνης σε σχέση με αυτήν των ΗΠΑ έκανε τα funds να στρέψουν τις τοποθετήσεις τους προς τα ευρωπαϊκά assets, αντιστρέφοντας τις τάσεις που επικρατούσαν πέρσι. Με την οικονομία της περιοχής να αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω το 2018, οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν πλέον έντονα bullish για το ευρώ το νέο έτος.
Societe Generale, Citi, Deutsche Bank, UBS και Nomura τοποθετούν τις long θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στα κορυφαία trades της αγοράς συναλλάγματος το 2018, μαζί με τις long θέσεις στην ισοτιμία δολαρίου Αυστραλίας/δολαρίου Νέας Ζηλανδίας και τις short θέσεις στο δολάριο ΗΠΑ/δολάριο Καναδά. Το ευρώ, αναφέρουν, είναι φτηνό και μετά από αναμονή μερικών μηνών, η έντονα ανοδική του τάση θα επιστρέψει.

Μόλις η ΕΚΤ τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων προς το τέλος του έτους και ενδεχομένως πυροδοτήσει μία αρχική συζήτηση σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι συμμετέχοντες στην αγορά θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι η ΕΚΤ θα επιδιώξει μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Μετά από ένα προσωρινό υψηλό για το δολάριο ΗΠΑ ίσως κάτω από το 1,15, το ευρώ θα επανέλθει στα τέλη του 2018 στο 1,20.

"Έχουμε bullish στάση για το ευρώ και τα ευρωπαϊκά assets τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές υποεκτιμούν τις ισχυρές βάσεις της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και ασχολούνται υπερβολικά με τα πολιτικά / διαρθρωτικά θέματα. Η bullish στάση μας συνεχίζεται και το 2018", σημειώνει η UBS. Όπως εκτιμά θα αγγίξει το 1,25 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του 2018 και το 0,9500 έναντι της στερλίνας.