Με 45,5 εκατ. δολάρια τζίρο ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες συναλλαγές συλλεκτικών και σπάνιων αυτοκινήτων στο Μανχάταν, μέσω της RM Sotheby’s, ενισχύοντας τη στροφή των αγοραστών στον κλάδο, μιας και το luxury automobile δεν είναι μόνο ένα αντικείμενο συλλογής, αλλά και ένα ασφαλές και ελκυστικό επενδυτικό εργαλείο.

 Σάρωσε η Ferrari

Κορυφαίο αμάξι αναδεικνύεται μία Ferrari 250 LWB California Spider του ’59 που αγοράστηκε έναντι 17,99 εκατ. δολαρίων.

 Στη «χρυσή» δεκάδα κατέκτησαν θέσεις άλλα τρία μοντέλα της ιταλικής φίρμας. Έντεκα αυτοκίνητα κατάφεραν να ξεπεράσουν το 1 εκατ. δολάρια, ενώ την προσοχή των εμπόρων τράβηξε και μία Bugatti Chiron που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή αγορά, αγγίζοντας τελική τιμή 3,77 εκατ. δολάρια! Υψηλές θέσεις βρήκαν και μοντέλα της Porsche, της Mercedes-Benz και της Aston Martin.

Γιατί η BMW-z8 του Στιβ Τζομπς υπόσχεται άνοδο

Όσο κερδισμένος βγήκε ο πωλητής της Ferrari που άγγιξε την τιμή των 18 εκατ. δολαρίων, άλλο τόσο ήταν και ο αγοραστής της BMW Z8 (2000) που απέκτησε το συλλεκτικό μοντέλο έναντι 329.500 δολαρίων.

Πρόκειται ένα αμάξι που ξεχωρίζει για το λιτό και φίνο design του αλλά και για τον κάτοχό του από το 2000 έως το 2003 που ήταν ο οραματιστής και ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς, ως μεγάλος φανατικός των γερμανικών αυτοκινήτων αλλά και μηχανών.

Ένας κανόνας που ισχύει σε αγορές όπως είναι το χρηματιστήριο τέχνης ή το χρηματιστήριο διαμαντιών, αφορά και στην αγορά σπάνιων αυτοκινήτων: όση φήμη έχει το αντικείμενο, και όσο πιο προσβεβλημένο είναι, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ανέβει η αξία του στο μέλλον.

Έτσι, στην περίπτωση της BMW-Z8, έχουμε τα εξής χαρακτηριστικά που μαρτυρούν άνοδο:

- το γεγονός ότι ανήκε στον θρύλο της Apple Στιβ Τζομπς - του παραδόθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 2000

- στην ταινία James Bond «Ο Κόσμος δεν είναι αρκετός» (1999) είναι το εταιρικό αυτοκίνητο του Bond

- Ο Τομπς αγόρασε το αμάξι από τον CEO της Oracle Λάρι Γουίλσον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί της RM Sotheby’s. Σημειώνουμε ότι το αυτοκίνητο στην αγορά βγήκε τον Απρίλιο του 2000.

Ακόμη, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το αμάξι φέρει πινακίδα με το όνομα του Τζομπς, αλλά και το ότι άλλαξε χέρια με το κινητό Motorola που χρησιμοποιούσε ο Τζομπς όταν οδηγούσε την BMW Z8.