«Συγγνώμη, αλλά δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι» είναι λίγο έως πολύ η δικαιολογία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να παρατείνει για δύο ακόμα χρόνια το απαράδεκτο καθεστώς της επιβολής τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογισμένων όχι με τις ημέρες της καθυστέρησης -όπως ορίζει νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας-, αλλά με τον μήνα!

«Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι πρέπει σε ένα πολύ σύντομο, έως τις 31/12/2017, χρονικό διάστημα, να διενεργηθούν πολλαπλές τροποποιήσεις και προσαρμογές στα πληροφοριακά συστήματα ΟΠΣ TAXIS και TAXISnet προκειμένου να υπολογίζονται τόκοι, ανά ημέρα, κατά την είσπραξη για τη χρονική περίοδο από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας καταβολής» αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι πολίτες έστω για μία ημέρα καθυστέρηση θα πληρώνουν τόκο, ή μάλλον πανωτόκι, για ολόκληρο τον μήνα.

Και είναι ενδεικτικό ότι στην έκθεση του ΓΛΚ αναφέρεται ότι από αυτήν την παράταση το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά αύξηση -άγνωστο πόση- των εσόδων.

Εν τω μεταξύ πλησιάζει και το τέλος των περιόδων χάριτος για την αποπληρωμή τρέχουσων οφειλών, προκειμένου να μη χάσει κάποιος τη ρύθμισή του.

Από την Πρωτοχρονιά, εφόσον νέες βεβαιωμένες οφειλές δεν τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης και προκειμένου να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων, θα πρέπει ο οφειλέτης:

α) να εξοφλεί ολοσχερώς τις νέες οφειλές πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες ή

β) να τις υπαγάγει σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες, με πάγια ρύθμιση και επίσκεψη στην αρμόδια ΔΥΟ, δεδομένου ότι για τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν υπάρχει ακόμα ηλεκτρονική εφαρμογή.

ΠΗΓΗ: Ελευθερία του Τύπου