Για τις αντισυνταγματικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, περικοπές των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών διαμαρτύρονται με ψηφίσματα που εξέδωσαν μετά από συνελεύσεις τους η Ενωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών. Οι δικαστικές ενώσεις θέτουν προ των ευθυνών της την κυβέρνηση και ζητούν «το κράτος και όχι οι συνταξιούχοι να πληρώσει για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων».

Ειδικότερα, η Ενωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ψήφισμά της διαμαρτύρεται «για τις άδικες και καταφανώς αντισυνταγματικές μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες στη διάρκεια των μνημονίων έχουν περικοπεί κατά 74%».

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί υπενθυμίζουν τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις τους, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις είναι επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος».

Από την πλευρά της, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών ζητεί να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί «η μείωση που επέφερε το άρθρο 13 του ν. 4387/2016, με τη μορφή της αναστολής και να διαμορφωθεί ένα νέο συνολικό συνταξιοδοτικό πλαίσιο, που να παρέχει σε όλους τους συνταξιούχους τη δυνατότητα να ζήσουν με αξιοπρέπεια».

Και οι δύο δικαστικές ενώσεις στα ψηφίσματά τους προειδοποιούν ότι θα διεκδικήσουν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών.


*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από την Βάσω Παλαιού, 19/12/2017