Αυτή θα έχει τη μορφή εφάπαξ βοηθήματος ύψους 650 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, του οποίου η σύμβαση εργασίας ανεστάλη λόγω της καταστροφής των επιχειρήσεων από τις πλημμύρες. Μάλιστα, η αρμόδια υπουργός κ. Εφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο της ομιλίας της στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, υπογράμμισε ότι «υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που μας το επιτρέπει».

Διευκρίνισε πως ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) «έχει ανακοινώσει ήδη συγκεκριμένες ρυθμίσεις διευκόλυνσης για τους πληγέντες».

Υπενθυμίζεται ότι στις διευκολύνσεις του ΕΦΚΑ περιλαμβάνεται η κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων, μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα, ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και η εξόφληση σε 12 με 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Τέλος, το υπουργείο έχει δώσει τη δυνατότητα στους εργοδότες Κοινών επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών έργων, που έχουν την έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στις παραπάνω πληγείσες περιοχές, να υποβάλουν τις Α.Π.Δ. μισθολογικής περιόδου Οκτωβρίου 2017, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής έληγε στις 30/11/2017, με μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα ελέγχου της έδρας του εργοδότη και απογραφής του οικοδομοτεχνικού έργου, χωρίς την επιβολή κυρώσεων (ΠΕΠΕΕ), έως 29/12/2017.