Λήγει στην Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου η προθεσμία που έχουν οι 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Ήδη τα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στο gsis.gr και το σύστημα TAXISnet - gsis της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους.

Από την άλλη πλευρά, όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία ως τις 29 Δεκεμβρίου.

Πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους, θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται:

Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.
Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.
Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.
Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Πώς γίνεται η πληρωμή

Για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εκτυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο μέσω του δικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr). Υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης του ειδοποιητηρίου με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο taxis που διαθέτει κάθε φορολογούμενος αλλά και χωρίς τους κωδικούς με τη χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου και του αριθμού κυκλοφορίας.

Για όσους θα πληρώσουν μέσω web banking απαιτείται μόνο η Ταυτότητα Οφειλής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων. Σε κάποιες τράπεζες, ακόμη και εάν ο οφειλέτης δεν έχει τον κωδικό πληρωμής, μπορεί να το πράξει απλά δηλώνοντας στη σχετική καρτέλα τον αριθμό κυκλοφορίας και το ΑΦΜ.

Τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου. Αν δεν εξοφληθούν εμπρόθεσμα επιβάλλεται πρόστιμο που είναι ίσο με το ποσό των τελών που αναλογούν στο όχημα. Για τα οχήματα που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας που τους αναλογούν προβλέπεται επιτόπια αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας.

Πώς γίνεται η κατάθεση πινακίδων

Η κατάθεση πινακίδων γίνεται αποκλειστικά με χειρόγραφο τρόπο και την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ιδιοκτήτη του οχήματος ή τον νόμιμα εξουσιοδοτημένο από τρίτο.

Είναι πιθανό να δοθεί έστω και άτυπα παράταση, αλλά κανείς δεν μπορεί αυτό το να το πει μετά βεβαιότητας. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το αν θα δοθεί παράταση για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, αν και δεν το αποκλείουν ακόμη. Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι είθισται κάθε χρόνο να γίνεται μια ολιγοήμερη παράταση για την κατάθεση πινακίδων αλλά όχι για την πληρωμή των τελών.