Σε έναν μήνα προκηρύσσεται το πρόγραμμα επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον», συνολικού προϋπολογισμού 500.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος ταυτόχρονα ανήγγειλε και την ενεργοποίηση για το νέο έτος χρηματοδοτικών δράσεων του ΕΣΠΑ και άλλων συναφών εργαλείων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ύψους από 1,1 έως 1,5 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο κ. Χαρίτσης στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε αλλαγές και στον 62 ετών νόμο που διέπει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν από τη δημοσίευση του οδηγού με τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτό.

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει καθυστέρηση είναι η διασύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των δικαιούχων.

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Η δημόσια δαπάνη του «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» είναι στα 300.000.000 ευρώ και η ιδιωτική περίπου 200.000.000 ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις του υπουργού θέλουν το πρόγραμμα να ανακοινώνεται σε περίπου έναν μήνα.

Εξάλλου, ο κ. Χαρίτσης έκανε γνωστό ότι τον επόμενο χρόνο θα ενεργοποιηθούν προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ύψους 700.000.000 με 800.000.000 ευρώ, ενώ δράση θα αναλάβουν και τα λεγόμενα equity funds -χρηματοδοτικά κεφάλαια- τα οποία με περίπου 320.000.000 ευρώ θα συμμετέχουν σε μετοχικά κεφάλαια εταιρειών.

 Ήδη τρέχουν επίσης προγράμματα ύψους 700.000.000 ευρώ. Σε σχέση με τις αλλαγές στο ΠΔΕ, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης ανήγγειλε νομοσχέδιο εντός του πρώτου τριμήνου με το οποίο θα δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης απευθείας έργων των δήμων, αλλά και του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του.