Mε την έλευση του νέου χρόνου, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αϊ Βασίλης δεν φέρνει δώρα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες καλούνται να περάσουν αλώβητες από τις συμπληγάδες ΕΚΤ SSM, την ώρα που καιροφυλακτεί στη γωνία ο Κέρβερος, κοινώς το ΔΝΤ. Μιλώντας κανείς με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, διαπιστώνει ότι υπάρχει η αισιοδοξία -πολλές φορές υπέρμετρη- ότι αυτή θα είναι η τελευταία δοκιμασία και από εκεί και πέρα ανοίγονται οι ορίζοντες για επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, στην ατμόσφαιρα υπάρχει «κάτι» και αυτό το «κάτι» ενισχύεται μιλώντας με πηγές εκτός συνόρων, που προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους.

Το πρώτο δεδομένο αυτήν τη στιγμή είναι ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα αποκαλούμενα Target Asset Reviews, ήτοι το «ξεσκόνισμα» ή, μάλλον, η «ακτινογράφηση» συγκεκριμένων στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, ως προκαταρκτικό στοιχείο των επικείμενων stress tests. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία ενεργητικού; Κατά βάση τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, λόγω του προφανούς αυξημένου -τη δεδομένη χρονική στιγμήρίσκου που ενσωματώνουν. Αν και η απάντηση στο ερώτημα για τους κανόνες των stress tests είναι κοινή απ’ όλες τις πλευρές -ίδια μεθοδολογία για όλες τις τράπεζες-, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο ειδικός και στοχευμένος προέλεγχος στα στοιχεία ενεργητικού που χαρακτηρίζονται ως «ευαίσθητα» δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για εκτιμήσεις», απαντούν στο «ΜΡ» ευρωπαϊκές πηγές στο ερώτημα αν η διαδικασία των stress tests θα είναι περίπατος για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη κάποια ευρήματα ή ενδείξεις που πιθανότατα θα... ζωηρέψουν τα αποτελέσματα των ελέγχων. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι εποπτικές Αρχές δεν έχουν αποφασίσει ακόμη το πώς ακριβώς θα χειριστούν τα αποτελέσματα των stress tests. «Γίνονται συζητήσεις για το αν θα πάμε πάλι σε μια λογική pass fail», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αποκαλύπτοντας έτσι ότι είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες -όχι μόνο οι ελληνικέςπου θα αποτύχουν να θεωρηθούν μετεξεταστέες και να κληθούν σε άμεσες διορθωτικές κινήσεις, κοινώς στην ανεύρεση κεφαλαίων.

Ο... ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ

Η συζήτηση ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, χαρακτηρίζεται κατά βάση ως... φιλοσοφικού περιεχομένου, ωστόσο μόνο και μόνο το γεγονός ότι δεν αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια δίνει ένα «άγριο» ενδιαφέρον στη διαδικασία, που ξεκινά τον Φεβρουάριο. Υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας; Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν κάποια πρώτα ευρήματα -δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι αυτές οι ασκήσεις μοιάζουν με «φωτογραφία» της στιγμής-, θεωρείται από πηγές εντός κι εκτός συνόρων ότι το θέμα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο. «Ακόμα κι αν δεν βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια, υπάρχει το δίδυμο ΤΧΣ ESM», παρατηρούν ευρωπαϊκές πηγές, δείχνοντας έτσι προς τον... κουμπαρά των 27,4 δισ. ευρώ.

ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΧΥΡΩΝ

Ποια είναι τα σημεία που, ούτως ή άλλως, προβληματίζουν την ΕΚΤ και τον SSM, ανεξαρτήτως stress tests; Το βασικότερο δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που επιμένουν ότι πρέπει να γίνει πιο «επιθετική». Σε αυτό υπάρχει, άλλωστε, απόλυτη σύμπνοια με την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να μην περιορίζονται στις διαγραφές, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των προβληματικών δανείων, τα οποία παραμένουν πάνω από το όριο των 100 δισ. ευρώ. «Θα πρέπει να ξεκινήσει όντως η διαδικασία εκποίησης ενεχύρων», τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, αναδεικνύοντας μοιραία το θέμα των πλειστηριασμών. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες δανείων που πρέπει να βγουν στο «σφυρί». Από τη μια είναι τα αποκαλούμενα «καμένα», δηλαδή εκείνα τα δάνεια για τα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή προσδοκία εξυπηρέτησης, και από την άλλη αυτά των στρατηγικών κακοπληρωτών, για τους οποίους αποδεδειγμένα οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως φόβητρο. Στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες φυσικά παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Αθήνα και το απίστευτο παζάρι για τις ποινικές διατάξεις, που σχετίζονται με τη διενέργεια των πλειστηριασμών. «Εμάς μας ενδιαφέρουν κυρίως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Αυτοί θα αυξηθούν», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Από τις… κεραίες τους δεν έχουν ξεφύγει, φυσικά, οι «χλιαρές» επιστροφές καταθέσεων. «Μόλις 3 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου», λένε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ότι γι’ αυτό πιέζει το ΔΝΤ για ταχύτερη άρση των capital controls, αφού θεωρεί ότι η αβεβαιότητα που προκαλούν κάνει ακόμα μεγάλη ζημιά.