Πρόκειται για Προσύμφωνο Συνεργασίας με σκοπό οι δύο εταιρείες να διερευνήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης, μίσθωσης, εκπαίδευσης, διάγνωσης βλαβών και επιδιόρθωσης αεριοστροβίλων, ατμοστροβίλων, γεννητριών, λεβήτων και άλλου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για βιομηχανική χρήση σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αναδόχων έργων EPC και εναλλακτικά παρόχων υπηρεσιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με δυνατότητα επιλογής να επεκτείνουν αυτήν τη συνεργασία και σε άλλες περιοχές.

Τις υπηρεσίες αυτές η GE τις προσφέρει αυτήν τη στιγμή μέσω θυγατρικών της, σε συνεργασία με τους κατά τόπους αντιπροσώπους της. Αντίστοιχα στη ΔΕΗ υπάρχει συσσωρευμένη μεγάλη εμπειρία και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό τόσο για τη λειτουργία όσο και για τη συντήρηση αυτού του εξοπλισμού, εμπειρία σημαντική, για την τακτική συντήρηση των μηχανών, για τη διάγνωση των βλαβών, την αξιολόγησή τους και την εν συνεχεία αποκατάστασή τους.

Τα δύο μέρη θα συστήσουν μία κοινή ομάδα με αντικείμενο: τον καταμερισμό του έργου και των αντίστοιχων ευθυνών, τη περιγραφή των ευκαιριών, καθώς και τη δημιουργία μίας πρότασης για το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κύριος Μανόλης Παναγιωτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ως γνωστόν η GE είναι παγκόσμια ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στροβιλομηχανών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνεργασία ΔΕΗ - GE θα βελτιώσει τις υφιστάμενες πρακτικές συντήρησης μέσω συνεργειών που θα αξιοποιήσουν οι δύο εταιρείες. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι πώς μέσα από αυτήν τη συνεργασία θα αναπτυχθούμε περαιτέρω επιχειρηματικά σε πολλαπλά πεδία στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους μας, βασικό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και θα δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης σε Έλληνες μηχανικούς και τεχνικούς».

Η GE είναι παγκόσμια ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στροβιλομηχανών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έχει εξαγοράσει και την εταιρεία ALSTOM (τη δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας/Powersector).