Της Ιωάννας Ηλιάδη

Μεγάλο βάρος αναµένεται να σηκώσουν από φέτος οι πολύτεκνες οικογένειες τόσο των στρατιωτικών όσο και των εργαζοµένων στα Σώµατα Ασφαλείας, καθώς πλήττονται περισσότερο από τις ρυθµίσεις του νόµου που ψηφίστηκε τη ∆ευτέρα στη Βουλή.

Σύµφωνα µε το άρθρο 214 του νόµου µε τίτλο «Ρυθµίσεις για την εφαρµογή των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων του Προγράµµατος Οικονοµικής Προσαρµογής και άλλες διατάξεις», αναπροσαρµόζονται τα επιδόµατα τέκνων και ταυτόχρονα καταργείται το πολυτεκνικό επίδοµα των 1.500 ευρώ.

Η έρευνα των «Παραπολιτικών», µε βάση τον προϋπολογισµό οικογένειας τριτέκνων, καταγράφει σηµαντικές µειώσεις εξαιτίας του νόµου. Με τη βοήθεια του παρακείµενου πίνακα και σε αναµονή της σχετικής εγκυκλίου για την εφαρµογή, οι διαπιστώσεις προκαλούν σοκ και δέος…  

ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ»

Ουσιαστικά ένα ζευγάρι στρατιωτικών ή ένα ζευγάρι στελεχών στα Σώµατα Ασφαλείας που έχει τρία τέκνα χάνει καταρχάς το ετήσιο επίδοµα των 1.500 ευρώ. Εάν εργάζονται και οι δύο γονείς στο ∆ηµόσιο, το ετήσιο εισόδηµά τους ξεπερνάει τα 33.750 ευρώ. Αυτοί που θα διαπιστώσουν µεγάλη µείωση είναι τα ζευγάρια των στρατιωτικών που προέρχονται από τις τάξεις των υπαξιωµατικών και οι σύζυγοί τους είναι είτε στρατιωτικοί είτε από τα Σώµατα Ασφαλείας είτε γενικότερα από τον δηµόσιο τοµέα.

Η εφαρµογή αυτής της διάταξης αφορά έναν πολύ µεγάλο αριθµό στρατιωτικών, είτε πρόκειται για στελέχη που προέρχονται από τις σχολές υπαξιωµατικών είτε πρόκειται για στελέχη που εισήλθαν στο στράτευµα µέσω προκηρύξεων, δηλαδή Εθελοντές Μακράς Θητείας και ΕΠΟΠ, οι οποίοι έχουν συµπληρώσει πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας. Οι εν λόγω οικογένειες τριτέκνων θα απολέσουν σε ετήσια βάση 1.500 ευρώ από το οικογενειακό τους εισόδηµα σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.  

 

ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ

Σε αυτή την απώλεια θα πρέπει να συνυπολογιστεί η µείωση έκπτωσης φόρου στους τριτέκνους, η οποία θα ισχύσει από το 2019. Όπως είναι γνωστό, από την πρώτη ηµέρα του επόµενου έτους, του 2019, θα ισχύσει η µείωση στην έκπτωση φόρου για τους τριτέκνους, σύµφωνα µε τα άρθρα 10 έως 12 του Ν. 4472/2017. Σύµφωνα µε υπολογισµούς, η µείωση αυτή σε µια µέση στρατιωτική οικογένεια τριτέκνων είναι περίπου 1.350 ευρώ.

∆ηλαδή, η τρίτεκνη οικογένεια που έχει πάνω από 20 χρόνια εργασίας για το 2018 και το 2019 θα έχει µια απώλεια εισοδήµατος που µπορεί να φθάσει τα 4.350 ευρώ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι όλοι οι στρατιωτικοί µε τρία τέκνα, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται ο/η σύζυγος, θα έχουν ετήσιες µειώσεις από 444 ευρώ έως 636 ευρώ σύµφωνα µε τον παρακείµενο πίνακα, αφού σε αυτές τις κλίµακες κυµαίνονται τα εισοδήµατά τους που υπέστησαν τις µειώσεις.

Οι πολύτεκνοι µε τέσσερα παιδιά θα δουν µέσα στη διετία, στην καλύτερη περίπτωση, µια µείωση της τάξης των 1.740 ευρώ από τον νόµο που ψηφίστηκε τη ∆ευτέρα σε συνδυασµό µε τον νόµο 4472/2017 για τη µείωση της έκπτωσης φόρου. Το επίδοµα τέκνου πάντως απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του ∆ηµοσίου ή τρίτου, συµπεριλαµβανοµένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, και δεν προσµετράται στο συνολικό, πραγµατικό ή τεκµαρτό, οικογενειακό εισόδηµα.

Πρόκειται, στην ουσία, για πλήγµα στα έσοδα των πολύτεκνων οικογενειών στρατιωτικών και εργαζοµένων στα Σώµατα Ασφαλείας, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί περικοπές µε την εφαρµογή του νέου ειδικού µισθολογίου. Αν συνυπολογίσει κάποιος τις µεταθέσεις που αναγκάζονται να παίρνουν κάθε τρία χρόνια, τότε µπορεί να µιλάει για «επίθεση» της κυβέρνησης στην καρδιά του στρατεύµατος.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018