Υπο μετα-μνημονιακή επιτήρηση θα τεθεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, είπε πως «η Ελλάδα θα βρεθεί υπό επίβλεψη μετά το τέλος του προγράμματος, όπως και οι άλλες χώρες που δέχτηκαν πρόγραμμα». Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» επισημαίνοντας μάλιστα πως, σε σχέση με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα πήρε περισσότερα χρήματα από τον ESM.

Υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες του ESM προβλέπουν ότι χώρες που υπάγονται σε πρόγραμμα μπαίνουν, μετά τη λήξη του, σε καθεστώς επιτήρησης, έως ότου να αποπληρώσουν το 75% των δανείων τους προς τους εταίρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα επιβλέπεται από τους θεσμούς για αρκετές δεκαετίες.

Η Ιρλανδία και Πορτογαλία ελέγχονται, πλέον, δύο φορές κάθε χρόνο από τους θεσμούς. Ωστόσο, η συχνότητα κι η αυστηρότητα των ελέγχων αυτών μπορεί να είναι διαφορετική για την Ελλάδα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως, εάν υπάρξει τελικά συμφωνία με τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους, αυτή θα συνοδεύεται από όρους. «Εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους φυσικά τα κράτη της ευρωζώνης και ο ESM θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι ως αντάλλαγμα οι πολιτικές θα παραμείνουν υγιείς, ότι δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα σε συμφωνημένα βήματα και μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM επανέλαβε επίσης την πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μνημονίου, όμως εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τη στάση των εταίρων, λέγοντας ότι η δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα δεν έχει καμφθεί ούτε στο ελάχιστο.