Δύο υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γνωστοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η Ιρλανδία έχει προτείνει τον διοικητή της κεντρικής της τράπεζας Φίλιπ Λέιν και η Ισπανία τον υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας της χώρας Λουίς Ντε Γκίντος.

«Είναι δύο εξαιρετικοί υποψήφιοι και χαιρετίζω την πρωτοβουλία και των δύο χωρών να δημοσιοποιήσουν τις υποψηφιότητές τους» δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως προσβλέπει στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup στις 19 Φεβρουαρίου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για μια επίσημη σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία επιλογής θα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις διατάξεις της Συνθήκης και θα διεξαχθεί με ανοικτό και διαφανή τρόπο βάσει των υποψηφίων που προτείνουν τα κράτη-μέλη. Αυτό θα περιλαμβάνει, συμπλήρωσε, γνωμοδοτήσεις τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.