Και τώρα ξεκινάει η... κανονική διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Γιατί αυτό που βλέπουμε εδώ και περίπου ένα χρόνο είναι μία παρωδία που εξελίχθηκε σε φιάσκο μεγατόνων και αφήνει έκθετη την κυβέρνηση για την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε την υπόθεση. Ή για τους εκούσιους χειρισμούς, αν πιστέψουμε όσους υποστηρίζουν ότι η εμπλοκή των Ελληνοαμερικανών είχε μοναδικό σκοπό να μπλοκάρει την είσοδο κινεζικών συμφερόντων στη χώρα.

Οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Εθνική Τράπεζα και την Εθνική Ασφαλιστική καθώς οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της κυβέρνησης σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, φέρνουν την ιστορική τράπεζα και την επίσης ιστορική θυγατρική της, εννέα μήνες μετά την ανακοίνωση του deal εξαγοράς από την Exin, μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση.

Η Εθνική Τράπεζα καλείται να τηρήσει τη δέσμευσή της προς την Κομισιόν και να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Μάλιστα, το όφελος από τη συναλλαγή αναμενόταν να συνυπολογιστεί στα επικείμενα stress tests (υπό την έννοια της ευρύτερης ένταξης των αποτελεσμάτων στο SREP) που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει γρήγορα deal, τότε η τράπεζα θα μπει στην άσκηση με «απώλεια» έως 1% στο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων.

Στο μεταξύ, η νευρικότητα στις τάξεις της Εθνικής Ασφαλιστικής χτυπάει «κόκκινο» καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε αναμονή του νέου ιδιοκτήτη – ο οποίος θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές – από το περασμένο καλοκαίρι. Το κλίμα στη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας είναι κακό και οι καθυστερήσεις δίνουν αφορμές για γκρίνιες...

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταστήσει σαφές ότι χρειάζεται δύο μήνες για να αξιολογήσει τον φάκελο για να κρίνει το «fit and proper» - αν πληροί δηλαδή τα κριτήρια καταλληλότητας - για να οριστικοποιηθεί το deal. Κατά συνέπεια, με τα stress tests να ολοκληρώνονται τον Μάιο, θα πρέπει ο ιδρυτής της Exin, Matt Fairfield να βρει τα χρήματα και όλα τα απαραίτητα έγγραφα... χθες. Αλλιώς θα περάσουμε σε άλλες λύσεις. Η ΤτΕ δεν είναι διατεθειμένη να θέσει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ, ούτε την απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η πλάστιγγα, λοιπόν, γέρνει προς την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου ύστατης ανάγκης, με τους Κινέζους του κολοσσού Fosun να περιμένουν στη γωνία ως πρώτοι επιλαχόντες του διαγωνισμού. Οι πληροφορίες του liberal.gr, αναφέρουν ότι υπάρχει τρόπος να προχωρήσει η εξαγορά από την Fosun χωρίς να υπάρξει νέος διαγωνισμός, αρκεί η Εθνική Τράπεζα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες από τη στιγμή που ο Fairfield δεν έχει καταφέρει να βρει τα χρήματα.

Γιατί τα έσπασαν Calamos και Exin; Για το... αστρονομικό ποσό των 41 εκατ. ευρώ, την ώρα που συνολικά θα επένδυαν για την αγοραπωλησία 720 εκατ. ευρώ. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το διαφαινόμενο ναυάγιο είναι μεγάλες αν και ερωτηματικά εγείρονται για όλους. Και αυτό διότι τα προβλήματα ρευστότητας του επενδυτικού σχήματος είχαν φανεί από νωρίς.

Οι John Calamos και John Koudounis ενώ φαίνονταν ως οι βασικοί χρηματοδότες της συναλλαγής, δεν παρενέβησαν να εγγυηθούν για το deal ακόμη και αφού έγιναν γνωστές οι δυσκολίες της Exin. Είναι απορίας άξιο πως δύο τόσο... προβεβλημένοι επιχειρηματίες «έμπλεξαν» σε μία τέτοια υπόθεση. Και αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για την Εθνική Ασφαλιστική, γιατί δεν αναζήτησαν νωρίτερα ισχυρούς συμμάχους και ασχολήθηκαν με ένα νεοσύστατο fund;

Ο Matt Fairfield, ιδρυτής της Exin

Όπως εύστοχα σχολιάζει έμπειρος παράγοντας του κλάδου: «Από την αρχή φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Δεν ήταν το γεγονός ότι οι Κινέζοι της Fosun αντιμετωπίστηκαν εν μία νυκτί ως “λεπροί”, ούτε η πρωτοφανής παρέμβαση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, αλλά η γενικότερη αίσθηση ότι η κυβέρνηση ήθελε περισσότερο να αποκομίσει πολιτικό όφελος και λιγότερο να ολοκληρώσει μία επιτυχημένη επενδυτική συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση του δισεκατομμυριούχου υπουργού του Trump, Wilbur Ross, τον περασμένο Μάιο, συνέπεσε με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διαφημίσει το deal ως μία μεγάλη επιτυχία, ακόμη και ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα μείνει σε ελληνικά χέρια προσπάθησε να πείσει, λόγω της εμπλοκής των Ελληνοαμερικανών.

Όμως οι «μεγαλοεπενδυτές» απέτυχαν επανειλημμένα να δείξουν το χρώμα του χρήματος. Αποτέλεσμα ήταν οι σύμβουλοι της συναλλαγής, Goldman Sachs και Morgan Stanley να τρέχουν να συγκεντρώσουν τα 720 εκατ. ευρώ, θέλοντας να αποφύγουν μία εκκωφαντική αποτυχία. Όλους αυτούς τους μήνες ακούστηκαν πολλά απίθανα για τους «νέοους χρηματοδότες» του deal. Από κεφάλαια με προέλευση Βενεζουέλας, μέχρι την PIMCO και τον... Warren Buffett. Μόνο ότι θα έρθει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Jeff Bezos της Amazon, δεν ακούσαμε.

Σήμερα, λοιπόν, διακυβεύεται το μέλλον μίας εταιρείας με ιστορία 125 ετών και πάνω από 1.000.000 ασφαλισμένους, που δίνει δουλειά – άμεσα ή μέσω συνεργατών - σε χιλιάδες οικογένειες. Για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία. Χειρίστηκε με τον απόλυτο ερασιτεχνισμό ένα deal που ακόμη και σε καθαρά οικονομικό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία.

Πηγή: liberal.gr