Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως αναμένει ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα τελειώσει τον Αύγουστο, όμως αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι το τέλος της ιστορίας».

«Μπορώ να αντιληφθώ το ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τα το γιορτάσει ως χειραφέτηση, αλλά η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες» σημείωσε σε συνέντευξη της στην γερμανική εφημερίδα SZ. 

«Οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου έχουν έννομο συμφέρον να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει όσα έχει υποσχεθεί».

Ερωτηθείσα για τη συνεργασία του Ταμείου με την Ευρωζώνη και τις επικρίσεις που δέχεται αυτό στην  Ευρώπη, η Λαγκάρντ ανέφερε: «Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Κύπρο, με την Ελλάδα ήταν πιο δύσκολο, αλλά εκεί όλα είναι δυσκολότερα».

Όσον αφορά γενικότερα την Ευρωζώνη, η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε σε ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης. Μέρος της, τόνισε, πρέπει να είναι και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

«Γιατί όχι;» ήταν η απάντησή της στην επιθυμία των Ευρωπαίων να δημιουργήσουν ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ». «Η κρίση στην ευρωζώνη, έδειξε ότι χρειάζεται έναν μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ανεξάρτητο, σε πλήρη ετοιμότητα και με αυστηρούς κανόνες. Το πώς θα ονομάζεται αυτός ο μηχανισμός είναι δευτερεύον ζήτημα», συμπλήρωσε.