H νομισματική σύσφιξη της Fed δεν αποτελεί επαρκή προϋπόθεση για την ανάκαμψη του δολαρίου, ενώ τα "διπλά ελλείμματα" των ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος, σημειώνει η Goldman Sachs η οποία εκτιμά ότι οι θέσεις short των επενδυτών δεν είναι καθόλου υψηλές και συνεχίζει να ποντάρει στην περαιτέρω πτώση του στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, η ιστορία δεν δείχνει κάποια σαφή σχέση μεταξύ των κύκλων σύσφιξης της Fed και της αξίας του δολαρίου. Στην πραγματικότητα οι επιπτώσεις της ισχυρότερης παγκόσμιας ανάπτυξης στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, στον όγκο συναλλαγών, στη ζήτηση για assets υψηλού ρίσκου και, στο σημερινό περιβάλλον, στην προοπτική σύγκλισης των νομισματικών πολιτικών, απλώς ευνοούν περισσότερο άλλα νομίσματα παρά το δολάριο, όπως τονίζει η GS.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τράπεζα, οι περισσότεροι επενδυτές δεν είναι short στο δολάριο, αντίθετα οι περισσότεροι είναι long στα αμερικάνικα assets. Ωστόσο οι θέσεις άλλων επενδυτών δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα πολύ περιθώριο για πωλήσεις στο δολάριο, όπως αυτές των funds ομολόγων, των παραδοσιακών asset managers καθώς και των διαχειριστών συναλλαγματικών ισοτιμιών οι οποίοι έχουν μειώσει ελάχιστα τις short θέσεις τους στο νόμισμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Goldman Sachs πιστεύει πως ο δείκτης δολαρίου θα υποχωρήσει 3% και το αμερικάνικο νόμισμα θα υποτιμηθεί περαιτέρω 4% έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών ενώ διατηρεί σταθερές τις εκτιμήσεις της σε σχέση με το ευρώ. Στην προηγούμενη έκθεσή της είχε εκτιμήσει ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί στο 1,30 έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στο 1,35 το 2019 και στο 1,40 το 2020.