Σύνταξη µε όρια ηλικίας από 55 έως 62 έτη «κλειδώνουν» χιλιάδες ασφαλισµένοι, αποφεύγοντας το αυστηρό πλαίσιο των αντιασφαλιστικών νόµων 4336/2015, 4337/2015 και 4387/2016, που οδήγησαν σε αλµατώδεις αυξήσεις των ηλικιακών ορίων. Η «έξοδος» στη σύνταξη µετά τα 40 χρόνια ασφάλισης πριν από το 67ο έτος, δηλαδή στο ηλικιακό όριο µεταξύ 62 και 66 χρόνων που υπάρχει ως εναλλακτική για τους εργαζοµένους στο ∆ηµόσιο, αλλά και σε µεγάλο µέρος του ιδιωτικού τοµέα, έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη, µε δεδοµένο ότι σχεδόν κανείς δεν µπορεί να συµπληρώσει τον αναγκαίο χρόνο ασφάλισης µε αδιάλειπτη εργασία και ταυτόχρονα να έχει σπουδάσει και να έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία, όπως απαιτείται.

Στο 62ο έτος ηλικίας, η πλήρης συνταξιοδότηση γίνεται εφικτή κατά κανόνα µόνο µε τη συµπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, δηλαδή µε 12.000 ηµέρες, εκτός εάν το καταστατικό του εκάστοτε Ταµείου, όπως για παράδειγµα του ΙΚΑ, δίνει τη δυνατότητα µειωµένης σύνταξης.

ΟΛΑ ΤΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΑ»

Μάλιστα, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισηµαίνουν στα «Π» ότι η συγκεκριµένη επιλογή ενδείκνυται κυρίως σε περιπτώσεις που το κόστος αναγνώρισης των πλασµατικών ετών για τη θεµελίωση δικαιώµατος πλήρους σύνταξης στα 62 έτη είναι µεγάλο και δυσανάλογο της ωφέλειας µεταξύ των ποσών πλήρους και µειωµένης σύνταξης. Την ίδια στιγµή, το 2018 έφερε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης µέχρι και κατά 1,6 έτος για χιλιάδες ασφαλισµένους στον δηµόσιο ή τον ιδιωτικό τοµέα, ενώ το 2022 αναµένεται να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» συνταξιοδότησης σε ηλικία µικρότερη των 67 ή των 62, αλλά µε 40 έτη ασφάλισης.

Ειδικότερα, για το τρέχον έτος οι ασφαλισµένοι που µένουν ανεπηρέαστοι και µπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύµφωνα µε τα παλαιότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αυτοί που τη 19η Αυγούστου του 2015 είχαν συµπληρώσει και τις δύο αθροιστικά προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή το όριο ηλικίας και τον απαιτούµενο χρόνο ασφάλισης. «Κλειδί» για τη συµπλήρωση του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης είναι η αναγνώριση και η εξαγορά πλασµατικών ετών ασφάλισης. Βάση υπολογισµού για την εξαγορά των πλασµατικών χρόνων για µισθωτούς και ελεύθερους επαγγελµατίες είναι ο µέσος όρος των αποδοχών των 12 µισθών, επί του οποίου καταβάλλεται εισφορά 20% για κάθε µήνα αναγνώρισης. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους δηµόσιους υπαλλήλους είναι 10%.

Ωστόσο, παρά το δυσµενές ασφαλιστικό τοπίο, ακόµα και σήµερα υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη. Το µεγαλύτερο µέρος των περιπτώσεων αφορά δηµόσιους υπαλλήλους και επαγγελµατίες, µητέρες ανηλίκων, τρίτεκνους και πολύτεκνους. Ακολουθούν αναλυτικά παραδείγµατα, µε κατηγορίες ασφαλισµένων που µπορούν να επιτύχουν πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη.