Αρνητικός στο ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές συντάξεων που έχουν οριστεί να ισχύσουν από 1/1/2019 εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ.

Ωστόσο σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα», άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για τον  κατώτατο μισθό, με την προϋπόθεση οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην θέτουν σε κίνδυνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.  

Στο ζήτημα της προληπτικής γραμμής, ο Ρέγκλινγκ σχολίασε ότι είναι καλό να υπάρχει, καθώς από μόνη της είναι κάτι θετικό στα μάτια των αγορών, αλλά συμπλήρωσε ότι μπορεί και να μη χρειαστεί.   Σε ό,τι αφορά το χρέος υπογράμμισε  ότι τυχόν μεσοπρόθεσμα μέτρα, αν κριθούν αναγκαία, θα συνοδεύονται από «κάποιου είδους στενότερη επιτήρηση», ενώ αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα της σύγκλισης με το ΔΝΤ και της εξαγοράς των δανείων του προς την Ελλάδα από τον ESM.

Ο κ. Ρέκλινγκ, κοστολογεί στα 86 δισ. ευρώ και χρεώνει το τρίτο μνημόνιο και τις απώλειες που προέκυψαν λόγω της διακυβέρνησης που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο της κυβερνητικής του θητείας.