Αιχμές για τη διαπραγματευτική στρατηγική που ακολούθησε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή Βαρουφάκη άφησε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για την περίοδο Βαρουφάκη, ο κ. Σεντένο απάντησε διακριτικά πως «δεν πρόκειται για το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση», προσθέτοντας με νόημα ότι η Λισσαβόνα «ουδέποτε άπλωσε τα πόδια της πέρα από το μήκος του παπλώματός» της.

Ο κ. Σεντένο σημείωσε πάντως ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια, λόγω της πτυχής του χρέους. 

Σε ερώτηση σχετικά με τη μετα-μνημόνιο εποχή, είπε ότι αν η Αθήνα καταφέρει να καταρτίσει «ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση» και δημιουργήσει το «μαξιλαράκι» ρευστότητας που επιδιώκει, τότε θα έχει τη δυνατότητα να λάβει «οποιαδήποτε απόφαση θέλει».

Διαμήνυσε στην Αθήνα ότι η εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup μετά το Πάσχα, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, με δεδομένο ότι σταδιακά η ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων θα μεταφερθεί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει «πισωγύρισμα» στο ελληνικό πρόγραμμα.