«Μαύρη ημέρα» βιώνει η οικονομία της Τουρκίας, με την άνοδο των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης στις 13.10 (ώρα Κύπρου), το αμερικανικό δολάριο, έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 4 λιρών και  αντιστοιχούσε με 4,0025 τουρκικές λίρες. Πρόκειται για ένα επίπεδο-ρεκόρ που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την σταθερότητα και το μέλλον της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, στην τουρκική αγορά, το ένα ευρώ αντιστοιχούσε με 4,9622 τουρκικές λίρες. Όσον αφορά την αγγλική λίρα, αυτή αντιστοιχεί πλέον σε 5.6627 τουρκικές λίρες.

Μια πρόχειρη ματιά στη εξέλιξη των τιμών και αναλογιών στην τουρκική αγορά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, βοηθά στην κατανόηση της σοβαρότητας της κατάστασης στην τουρκική οικονομία. Πέντε χρόνια πριν, όταν άρχιζαν να εμφανίζονται τα πρώτα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα της τουρκικής οικονομίας, δηλαδή την περίοδο της εξέγερσης Γκεζί, ένα ευρώ αντιστοιχούσε με κάτι λιγότερο από 2,5 τουρκικές λίρες. Το ευρώ ξεπέρασε το φράγμα των τριών τουρκικών λιρών το 2014 όταν ήρθαν στο προσκήνιο τα σκάνδαλα, στα οποία εμπλεκόταν η τουρκική κυβέρνηση και η οικογένεια του προέδρου Ερντογάν. Στη συνέχεια, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι το 2016, το ευρώ ξεπέρασε και το φράγμα των 4 τουρκικών λιρών. Σήμερα, «φλερτάρει» με το φράγμα των πέντε λιρών.