Διπλό μήνυμα προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επιτάχυνση των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων και την άμεση ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπό τη σκιά της άρνησης του Ταμείου να αποκλείσει επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου για τις αρχές του 2019 αλλά και των έως τώρα άκαρπων συζητήσεων με τους εταίρους για ελάφρυνση του χρέους.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη διάρκεια της οποίας συζήτησε τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, αφού και τα δύο θέματα είναι σημαντικά για τη διάθεση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ».

Γρίφος η συμμετοχή του ΔΝΤ

Την άποψη ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δικό του θέμα και ότι θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει, εκφράζουν ευρωπαϊκές πηγές, παραπέμποντας στη θέση πολλών Ευρωπαίων ότι η Ευρώπη «μπορεί και μόνη» της. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ παρουσίασε χθες στο Washington Group τη θέση και τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, ο Πολ Τόμσεν -και όχι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ- ήταν αυτός που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση (Washington Group) με τους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Μοσκοβισί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κερέ από την ΕΚΤ και Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και τους τέσσερις υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας (Σολτς), της Γαλλίας (Λε Μερ), της Ιταλίας (Πάντοαν) και της Ισπανίας (Εσκολάνο), όπου τέθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της Ευρωζώνης, η συνάντηση που διήρκησε σχεδόν μία ώρα, έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο τα ζητήματα παραμένουν αρκετά «περίπλοκα».

Επιπλέον, καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν ότι οι προσπάθειες όλων των πλευρών κινούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ προκειμένου να σταλεί ένα ακόμα θετικό μήνυμα στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Ωστόσο, διευκρίνιζαν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση στην ώρα του, καθώς η απόφαση για τη συμμετοχή του ή όχι ανήκει στο ίδιο το Ταμείο και δεν επηρεάζει τις δρομολογημένες εξελίξεις.