Τρεις προϋποθέσεις πρέπει να πληροί η Ελλάδα για να μην αντιμετωπίζεται σαν «ειδική περίπτωση» από τις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.

Η ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Goldman Sachs, μολονότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να ενέχει πολιτικό και οικονομικό κόστος, εντούτοις είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου το χρέος να χαρακτηρισθεί βιώσιμο. «Υπολογίζουμε ότι χωρίς την ελάφρυνση το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα σκαρφαλώσει πολύ υψηλότερα των ορίων, που το ΔΝΤ προσδιορίζει αναγκαία, ώστε να αποτραπεί μία νέα κρίση» Επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά την ρευστότητα. Πιο συγκεκριμένα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα η χώρα μας από κοινού με τους θεσμούς θα πρέπει να έχουν οικοδομήσει ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας.


Όπως τονίζει ο επενδυτικός οίκος, τέτοιου τύπου μαξιλάρια τόνωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις περιπτώσεις επιστροφής της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και της Κύπρου. Ο παραπάνω ισχυρισμός τεκμηριώνεται και μάλιστα ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο αν λάβουμε υπόψη μας ότι «Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες χώρες, η Ελλάδα θα έρθει πιθανότατα αντιμέτωπη με πιο αυστηρή νομισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια». Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφόσον οι πιστωτές συμφωνήσουν στην εκταμίευση του συνόλου του ποσού του προγράμματος.


Σε σχέση με την τρίτη προϋπόθεση, αυτή έχει να κάνει με τη συμφωνία εξόδου και ένα «ισχυρό σύστημα κινήτρων» που θα πρέπει να περιλαμβάνει. Το συγκεκριμένο σύστημα θα πρέπει να έχει ως σκοπό , να ενθαρρύνει τη χώρα μας να παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει η επενδυτική τράπεζα: «το να στηριχθεί κανείς αποκλειστικά στην πειθαρχία που επιβάλλουν οι αγορές δεν είναι αρκετό» ενώ δεν παραλείπει επίσης να θυμίσει πως η πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους απαιτεί την ενισχυμένη εποπτεία των δημοσιονομικών στόχων.


Με λίγα λόγια οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ελάφρυνση αποτελεί ποσό ευθέως ανάλογο προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Σημείο κατά το οποίο υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων με τους θεσμούς.
Από τη στιγμή που εκπληρωθούν και οι τρεις παραπάνω προϋποθέσεις, η Goldman Sachs βλέπει «ισχυρές πιθανότητες» για σταδιακή σύγκλιση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ σε βραχυπρόθεσμη βάση. Σε αντίθετη περίπτωση από την παραπάνω, η επενδυτική τράπεζα πιθανολογεί πως η Ελλάδα θα παραμείνει μια «περίπτωση ευαίσθητης αγοράς σε απροσδόκητα σοκ».
Κλείνοντας, o επενδυτικός κολοσσός διαπιστώνει ότι οι πιστωτές της χώρας έχουν κίνητρο να στηρίξουν τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.