Κάθε άλλο παρά ρόδινη προδιαγράφεται η πορεία μέχρι τη νέα συμφωνία για την μεταμνημονιακή εποχή, η οποία -όπως ήδη παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος- θα έρθει με «ενισχυμένη παρακολούθηση»: Οι θεσμοί υποδέχθηκαν τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή στρατηγική με ενστάσεις, επιφυλάξεις και ερωτήματα.

Την ίδια στιγμή, μένει ακόμη ανοικτό το ακόμη πιο «θερμό» πεδίο των μέτρων για το ελληνικό χρέος, που φαίνεται ότι θα καθορίσουν και την μετέπειτα «παρακολούθηση». 

Πληροφορίες που επικαλείται η συνήθως καλά πληροφορημένη Sueddeutsche Zeitung αναφέρουν πως οι εμπιστευετικές σχετικές συνομιλίες μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ καθυστέρησαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως εξαιτίας της ακόμη μη πλήρως αποκρυσταλλωθείσας στάσης της γερμανικής πλευράς. Ένας από τους λόγους είναι και το πολιτικό κλίμα στο ίδιο το Βερολίνο, αναφέρει η εφημερίδα, καθώς ειδικά βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών ζητούν σκληρή στάση.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι ήταν «ψυχροί» στα όσα άκουσαν από τον Ευ.Τσακαλώτο στο Eurogroup. Σύμφωνα με το Βήμα, οι ευρωπαίοι υπουργοί αν και θεώρησαν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, πιστεύουν ότι το σχέδιο είναι γενικόλογο στο βαθμό που δεν προσδιορίζει συγκεκριμένους στόχους, δεν εμπεριέχει χρονοδιάγραμμα δράσεων και δεν περιγράφει μέτρα -κίνητρα ενίσχυσης των επτά τομέων της οικονομίας που η κυβέρνηση επιλέγει να αποτελέσουν τα οχήματα της αναπτυξιακής διαδικασίας.