Συμφωνία για προώθηση του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη επιτεύχθηκε σε τριμερή συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ, της βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding EAD (ΒΕΗ) και της GASTRADE που αναπτύσσει το έργο.

Η συμφωνία αφορά τη μελλοντική δέσμευση δυναμικότητας από πλευράς ΔΕΠΑ στο τερματικό, καθώς και τη συμμετοχή της στο σχετικό market test που θα διενεργηθεί στους επόμενους μήνες.

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ, η συμφωνία αποτελεί συνέχεια της από 12-10-2017 συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο μέρη για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς και για τις κοινές προσπάθειες των μερών για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη του έργου.

Επίσης, σε συνέχεια της συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, κ.κ. Σταθάκη και Petkova, στη Σόφια την 18-04-2018, η βουλγαρική πλευρά, επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιταχύνει τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δικής της συμμετοχή στο έργο. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2017 στο έργο μετέχει και η ναυτιλιακή GASLOG με ποσοστό 20%.

Όπως επισημαίνεται, ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου «θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών καθώς και στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων».

Πάιατ: Η Ελλάδα θα έχει τις ΗΠΑ ως αξιόπιστο προμηθευτή και σύμμαχο στα ενεργειακά

Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια καθιστά τις χώρες λιγότερο ευαίσθητες σε πιέσεις από εξωτερικές δυνάμεις και κατηγόρησε την Ρωσία ότι έχει χρησιμοποιήσει 55 φορές στο παρελθόν το ”όπλο” της διακοπής εφοδιασμού ως εργαλείο για να εδραιώσει τις πολιτικές της. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε κατά των αγωγών North και South Stream τονίζοντας ότι αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της Μόσχας.

Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και από τις ΗΠΑ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ελλάδας και της Ευρώπης και υπενθύμισε την δήλωση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και της συνάντησης με τον Πρόεδρο Τραμπ, ότι η Ελλάδα θα γίνει ο τρίτος εισαγωγέας αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη. Επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και χαρακτήρισε την χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ισχυρό εταίρο της Δύσης σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Η εξαγορά των μετοχών του ΔΕΣΦΑ αποτελεί σημαντική επένδυση με όραμα που θα δείξει το δρόμο και σε άλλους επενδυτές να ακολουθήσουν, ανέφερε ο πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marta’s. Ο ίδιος επεσήμανε ότι μία από τις αιτίες για την παράνομη μετανάστευση που απασχολεί τόσο την Ιταλία όσο και την Ελλάδα είναι η έλλειψη ενέργειας που αυξάνει τις πιέσεις προς τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Τα χαρακτηριστικά των ενεργειακών αγορών των χωρών τους και τις θέσεις τους για την ενεργειακή πολιτική παρουσίασαν οι πρέσβεις της Ισπανίας Enrique Viguera Rubio και του Βελγίου Luc Liebaut.

Η Εθνική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να να διαθέσει κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην επόμενη πενταετία ανέφερε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

«Όσο μειώνεται η αβεβαιότητα και το επενδυτικό περιβάλλον γίνεται πιο ελκυστικό. Οι ενεργειακές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων επανακαθορίζουν συνολικά την επενδυτική εικόνα της χώρας. Η ενέργεια μαζί με τον τουρισμό την αγροδιατροφή τις μεταφορές και τα logistics θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της οικονομίας δημιουργώντας ευκαιρίες πολλαπλάσιες του μεγέθους της χώρας», τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκης.