«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ελληνική εταιρεία Folli – Follie και το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management (QCM). Η διαμάχη έφτασε στα άκρα όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να ζητήσει πρόσθετο έλεγχο από διεθνή ελεγκτική εταιρεία για τη λειτουργία της Folli – Follie.

Το ιστορικό της αντιπαράθεσης

Η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, όταν η QCM υποστήριξε πως, κατά τη διάρκεια επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε δηλωμένα καταστήματα της Folli – Follie στην Ασία, εντοπίστηκε πως τα καταστήματα είχαν κλείσει ή δεν υπήρχαν καθόλου, αν και αναφέρονταν στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρείας. Η QCM συμπλήρωσε πως ο όμιλος έχει 64 σημεία πωλήσεων στην Κίνα ενώ έχει δηλώσει 240 και «πιθανώς έχει 289 σημεία πώλησης διεθνώς ενώ στα τέλη του 2016 είχε δηλώσει πως διαθέτει 630».

Η μετοχή της Folli Follie είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες του hedge fund, υπερτιμημένη καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Στην έκθεσή της, η QCM εκφράζει ανησυχίες πως οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν απεικονίζουν ακριβή στοιχεία και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία στην Κίνα.

Μάλιστα, η QCM εκφράζει ανησυχίες για την ικανότητα της Folli – Follie Group να αποπληρώσει τα χρέη της, οδηγώντας τη μετοχή της εταιρείας σε limit down.

Σημειώνεται πως ο τίτλος της εταιρείας υποχώρησε στα 10,754 ευρώ και χαμηλά πενταετίας ενώ σημείωσε απώλειες 29,99%.

Πρώτο ερωτηματικό: Τα σημεία πώλησης

Την προσοχή των αναγνωστών εφιστά, με νέα ανακοίνωσή της, η QCM εκφράζοντας τις ανησυχίες της αναφορικά με τα σημεία πώλησης που θα παρουσιάσει η Folli – Follie. «Φοβόμαστε, με βάση τις αποδείξεις που συλλέξαμε και που παρουσιάσαμε στις εκθέσεις μας, πως ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της FF μπορεί να αποτελείται από πολύ μικρά σημεία πώλησης ή από πωλητές χονδρικής που πωλούν πολλά brands (εκ των οποίων η FF μπορεί να αποτελεί ένα ελάχιστο μόνο μέρος). Αυτά τεχνικά κατηγοριοποιούνται ως «σημεία πώλησης», όμως είναι απίθανο να παράγουν πωλήσεις 2,4 εκατ. δολαρίων/σημείο πώλησης που υποδηλώνουν οι οικονομικές καταστάσεις της FF. Η FF θα πρέπει να συμπεριλάβει, μαζί με την οποιαδήποτε επικαιροποιημένη λίστα των σημείων πώλησης, τη φύση, το μέγεθος και τον όγκο πωλήσεων κάθε σημείου πώλησης», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με τα σημεία πώλησης στο εξωτερικό.

«Καταλαβαίνουμε πως η FF πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη δική της λίστα εγγράφων. Αν υπάρξουν ασυμφωνίες, αναμένουμε η FF να εξηγήσει πλήρως γιατί αναρτούσε για χρόνια ανακριβείς πληροφορίες για τους εντοπισμούς καταστημάτων της», συμπληρώνει το αμερικανικό fund.
Δεύτερο ερωτηματικό: Οι ορκωτοί λογιστές

Δεύτερο ζήτημα που θίγει η QCM είναι οι ορκωτοί λογιστές της Folli – Follie καθώς, όπως επισημαίνει, σε ομίλους με πολυεθνική παρουσία, οι ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις υπογράφονται από ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες είναι σε θέση να ελέγξουν τουλάχιστον το 60% των ενοποιημένων εσόδων.
Στη Folli – Follie, σύμφωνα με το αμερικανικό fund, οι οικονομικές καταστάσεις μητρικής και ομίλου υπογράφονται από μια μικρή εγχώρια εταιρεία, η οποία εντάσσεται στο διεθνές δίκτυο της –μικρής σε μέγεθος λογιστικής εταιρείας- Ecovis, ενώ αυτές της Κίνας από τοπική ελεγκτική εταιρεία.

Η ιδιαιτερότητα αυτή θα έπρεπε, όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, να έχει προκαλέσει αντίδραση από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που, όμως, δεν έχει συμβεί μέχρι πρότινος. Εξάλλου, η αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτεί διενέργεια ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτή για τις καταγγελίες της QCM, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε αναίρεση του πιστοποιητικού ελέγχου.

Τι απαντά η Folli – Follie

Συκοφαντικό, ψευδές, ανυπόστατο και παραπλανητικό χαρακτηρίζει το δημοσίευμα της QCM η Follie Follie ενώ σημειώνει πως ανέθεσε σε νομικούς συμβούλους να κινηθούν με όποιο τρόπο κρίνουν σκόπιμο για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας. Σημειώνει δε, πως η QCM είχε στοιχηματίσει στην πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας.

Με νέα ανακοίνωσή της, η Folli – Follie προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γεώργιος Κουτσολιούτσος, σχολίασε πως «με μεγάλη αγανάκτηση και θυμό αναφέρομαι στα γεγονότα που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως αποτέλεσμα της άδικης επίθεσης που δέχεται το brand FOLLI FOLLIE και κατ' επέκταση ο Όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον Όμιλο και στους μετόχους του, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη».

Ο κ. Κουτσολιούτσος διαβεβαιώνει «τους μετόχους, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους του Ομίλου μας, ότι θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας και της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία που μετρά 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας».

Εξάλλου, επισημαίνει πως «το όραμα μας για τον Όμιλο FF Group θα παραμείνει δυνατό και δεν θα επιτρέψω να κλονιστεί περαιτέρω με τις κερδοσκοπικές προθέσεις μιας ομάδας που έχει ως φιλοσοφία να σορτάρει μετοχές και να επιχειρεί να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής πολλών χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται, στηρίζουν και εμπιστεύονται τον Όμιλό μας».

«Θα ενημερωθούν πλήρως εντός της αυριανής ημέρας σε ήδη προγραμματισμένη συνάντηση οι εποπτικές αρχές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να τεθούν υπόψη τους όλα τα στοιχεία που διαψεύδουν το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης, καθώς και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και συνεχίζει: «Επίσης, να ακολουθήσει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και να τεθεί στην διάθεση όλων αναλυτική λίστα των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie, από την οποία προκύπτει πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί που έγιναν σημαία στην επίμαχη έκθεση της Παρασκευής».

Οι τέσσερις κινήσεις – ματ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Σε τέσσερις άμεσες κινήσεις προχωρά, με σημερινή απόφασή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Εταιρείας, ύστερα και από τις καταγγελίες της QCM και να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς εν γένει αλλά και την προστασία των συναλλασσόμενων.

Πρώτον, θα ζητήσει από την εισηγμένη εταιρεία, να προβεί σε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για την χρήση 2017, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της FFG προέρχεται εκτός Ελλάδος. Ως προς τον ανεξάρτητο έλεγχο θα τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, για τα δε αποτελέσματά του, θα υπάρξει ανακοίνωση στο επενδυτικό κοινό.

Δεύτερον, έχει ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ως αρμόδιας Αρχής για τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, να προβεί σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της FFG επί των οικονομικών της καταστάσεων, για την οικονομική χρήση 2017.

Τρίτον, θα ζητήσει από το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management να προβεί σε αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην ως άνω έκθεση, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία.

Τέταρτον, έχει ξεκινήσει διερεύνηση των συναλλαγών της μετοχής της FFG, περιλαμβανομένων και των ανοιχτών πωλήσεων επ’ αυτής, από την Παρασκευή 4/5/2018.