Στενεύει το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πράξη τα περισσότερα από τα 60 προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει προκειμένου να φτάσει στο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.
Η υλοποίηση των παραπάνω θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο σε μια εβδομάδα έτσι ώστε να συνταχθεί η τεχνική συμφωνία από το κλιμάκιο των τεχνοκρατών όπου θα φτάσει στη χώρα μας. Η παραπάνω συμφωνία πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου έτσι ώστε να γίνει δυνατή η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος προσαρμογής.


Τα εμπόδια όμως φαίνεται πως δε σταματούν εδώ καθώς θα πρέπει να λυθούν και οι υφιστάμενες διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ, Βερολίνο και ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με το μέλλον της χώρας μας μετά το τέλος των μνημονίων και τους τρόπους που μπορεί να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.


Καθοριστική ημερομηνία για τη χώρα μας φαίνεται να είναι η 21η Ιουνίου. Η ημερομηνία αυτή είναι καταληκτική προκειμένου να ληφθεί πολιτική απόφαση από το Eurogroup για να κλείσει το τρίτο μνημόνιο. Έτσι έως την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να έχουν κριθεί τα πάντα συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του ελληνικού χρέους όπως ζητάει η Γερμανία που καθορίζει και το είδος της μεταμνημονιακής εποπτείας για τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή απαιτεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ήδη από το καλοκαίρι του 2015.