Τον σχεδιασμό της μεταμνημονιακής εποχής για την Ελλάδα περιγράφει σε αδρές μεν αλλά σαφείς γράμμες ο πρόεδρος του Eurogroup. Σε επιστολή του μετά την τελευταία συνεδρίαση του eurogroup, ο Μάριο Σεντένο ενημέρωνει για την κατάσταση των συνομιλιών γύρω από το ελληνικό ζήτημα, και δείχνει πως για την μεταμνημονιακή εποπτεία η Ευρωζώνη κινείται σε «εργαλείο ενισχυμένης παρακολούθησης» -χωρίς ακόμη να έχει διαμορφωθεί η κατεύθυνση που θα πάρουν οι συνομιλίες για τα μέτρα παρέμβασης στο ελληνικό χρέος. 

«Στόχος είναι να έχουμε φτάσει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Μαΐου» γράφει ο Μάριο Σεντένο στην καθιερωμένη επιστολή του (εδώ στα αγγλικά), ημερομηνίας 7/5 και αναφερόμενος στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

«Είχαμε ανταλλαγή απόψεων για ορισμένα κεντρικά ζητήματα για να υποστηριχθεί η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα» αναφέρεται. Σημειώνοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει γραμμή προληπτικής πιστωτικής στήριξης, ο Σεντένο με ψυχρή γραφειοκρατική ειλικρίνεια γίνεται παραπάνω από σαφής:

«Όσον αφορά τη μελλοντική εποπτεία των οικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων, το Eurogroup έλαβε υπόψιν το λεγόμενο εργαλείο "ενισχυμένης παρακολούθησης" όπως προτάθηκε  από την Κομισιόν» γράφει. 

Και συμπληρώνει αμέσως: «Οι συζητήσεις για την στρατηγική αναφορικά με το χρέος θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες». Δηλαδή, το «εργαλείο ενισχυμένης παρακολούθησης» έχει μπει στα δεδομένα την ώρα που είναι ακόμη είναι ρευστό το πεδίο για τα μέτρα που θα ληφθούν σχετικά με το χρέος -και το αν και με ποιον τρόπο θα συνδέονται με την μεταμνημονιακή εποπτεία.