Με την απόφαση «να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις» για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ώστε να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα του Eurogroup της Πέμπτης το απόγευμα της Πέμπτης. 

Από τους θεσμούς ζητήθηκε επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) με στόχο να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ώστε να έχει υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών πέρασαν το απόγευμα της Πέμπτης στο δεύτερο τμήμα της συνεδρίασης, το οποίο γίνεται με τους ΥΠΟΙΚ ολόκληρης της ΕΕ (και εκτός Ευρωζώνης) και αφορά τη συζήτηση για τα θεσμικά ζητήματα της Ευρωζώνης, την τραπεζική ένωση και τον μελλοντικό ρόλο του ESM. 

Όπως ανέφερε το απόγευμα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα». Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαπιστώθηκε η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Δεσμεύτηκαν να υπάρξει τότε συνολική συμφωνία για το χρέος, μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης.

Η κατεύθυνση ήταν σαφής ήδη πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης, όταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών. Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί είχε πει χαρακτηριστικά πως «σήμερα δεν θα έχουμε συμφωνία για το χρέος, αλλά σημειώνουμε πρόοδο και σίγουρα αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να δούμε». «Κάνουμε πρόοδο, είμαστε πια στο τελευταίο μίλι» είχε δηλώσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι όλα θα είναι έτοιμα μαζί με τη συμφωνία για το χρέος για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου.

Ενδεικτικότερη του κλίματος ήταν η αναφορά του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, που είχε πει κοφτά: «Μην περιμένετε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σχετικά με το χρέος σήμερα. Δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμη».