Την ανάγκη οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για το ελληνικό χρέος εξέφρασε ο επικεφαλής του Επιτροπής στους Θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Ελληνική Οικονομία μετά το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος», που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Ο ίδιος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι η αναταραχή στην Ιταλία δείχνει ότι μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα θα είναι σε εύθραυστη κατάσταση. «Θα είναι ευαίσθητη η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές... Θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε.

Ο κ. Κοστέλο διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική της, και να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, διότι αυτό θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη. «Η Ελλάδα έχει χτίσει το ταμειακό απόθεμα που μειώνει την έκθεση στις αγορές και βρίσκεται στον αεροδιάδρομο για να απογειωθεί, αλλά η κατάσταση δεν βοηθά την Ελλάδα. Η κυβερνητική πολιτική πρέπει να είναι προσεκτική. H Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα οχτώ χρόνια» σημείωσε.

Το στέλεχος της Κομισιόν εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και τόνισε πως στο επικείμενο Eurogroup της 21η Ιουνίου θα εξεταστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Ο Ιρλανδός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ακόμα πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα απαιτήσουν 5 με 10 χρόνια για να ολοκληρωθούν.