Το γνωστό χάσμα ΔΝΤ-Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν γεφυρώθηκε στο Washington Group και όλα πλέον δείχνουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι πολιτικές. Προς το παρόν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο να λυθεί ο γόρδιος δεσμός στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης, ενώ δεν θέλει τα όποια μέτρα να συνδεθούν με συγκεκριμένους όρους, να εξαρτώνται δηλαδή από την υλοποίηση δεσμεύσεων, όπως επιθυμεί το Βερολίνο.

Η Γερμανία, όπως αναφέρουν Τα Νέα, θέλει μάλιστα το νέο πακέτο διευθέτησης του χρέους να συνδέεται με 20ετή εποπτεία της Ελλάδας. 

Πάντως, από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται από κανέναν παράταση του μνημονίου πέραν της 20ής Αυγούστου και ότι το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει.

Η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα περιλαμβάνεται στην επόμενη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πιο ευέλικτη σε σχέση με μια ανάλυση για το χρέος από την οποία θα εξαρτιόταν η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου. Μάλιστα ο εκπρόσωπος εκτιμά πως η βελτίωση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας σε συνδυασμό με την ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους θα οδηγήσει το Ταμείο στο να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. «Δεδομένου ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με το 2017 και ότι θα ανακοινωθούν και τα μέτρα των ευρωπαϊκών θεσμών για το χρέος πιθανολογώ ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα επεκταθεί χρονολογικά σε σύγκριση με πέρσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.