Δεν δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. που εκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ESM. Η προθεσμία για την καταβολή της δόσης λήγει στις 15 Ιουνίου και μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που δεν έχει γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα, αλλιώς τα χρήματα επιστρέφουν στον χρηματοδοτικό φάκελο του προγράμματος.

Και όλα αυτά, την ώρα που στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως απόδειξη για την πορεία της οικονομίας. Προφανώς, όταν δεν πληρώνεις τις οφειλές στους ιδιώτες και καταφεύγεις στην υπερ-φορολόγηση έχεις πλεονάσματα. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν τον Απρίλιο μικρή μόνο μείωση στα 2,617 δισ. ευρώ από 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έλαβε 500 εκατ. ευρώ από την υπόδόση των 5,7 δισ. ευρώ του ESM τον Μάρτιο για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και έπρεπε να διαθέσει, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε έως τα τέλη Απριλίου να έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 1 δισ. ευρώ

Όπως έγραψε η Καθημερινή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM από την μία «σημειώθηκε πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», που ήταν μια από τις δύο προϋποθέσεις, «ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι ορισμένες πληρωμές για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων πληρωμών εκτελούνται πλήρως».

Για αυτό και το «Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος».