Σε συμφωνία κατέληξε το Eurogroup αργά τη νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή για τα μέτρα στο ελληνικό χρέος, η οποία πρόκειται να συνδεθεί με ενισχυμένη εποπτεία.

Τα μέτρα αφορούν 10ετή επέκταση των ωριμάνσεων και της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF καθώς και δόση που θα φτάσει τα 15 δισ, ευρώ -από την οποία τα 3,3 δισ. ευρώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για επαναγορά ομολόγων από το ΔΝΤ.

Συμφωνήθηκε επίσης η σταδιακή επιστροφή κερδών του Ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα υπό τον όρο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ελέγχονται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος έρχεται μαζί με τη δέσμευση της Ελλάδας να μείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και να εφαρφόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πάνω σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, όπως περιλαμβάνονται στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αναπτυξιακής στρατηγικής. 

Όσον αφορά ειδικά την επιστροφή κερδών από το Ευρωσύστημα, ο Σεντένο επιβεβαίωσε πως θα γίνεται κάθε εξάμηνο μέχρι το 2022 αφού ο έλεγχος των θεσμών επιβεβαιώσει κάθε φορά πως θα έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις.

Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στην επιτήρηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

Με μια τελευταία δόση ύψους 15 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίοπρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

To ανακοινωθέν με τις  αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα (αγγλικά)

Η συνεδρίαση που είχε προηγηθεί ήταν μαραθώνια καθώς τα «αγκάθια» της επιμήκυνσης και, κατ' επέκταση, του «μαξιλαριού» αλλά και της αποπληρωμής του ΔΝΤ είχαν κάνει το Eurogroup να κολλήσει στον καθορισμό της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα. 

Χαρακτηριστικό των δυσκολιών ήταν πως ενδιάμεσα είχε διακοπεί η συνεδρίαση για να γίνουν διαβουλεύσεις σε διμερείς και τριμερείς συζητήσεις. Μία εξ αυτών ήταν και εκείνη μεταξύ των ΥΠΟΙΚ Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Η επιμήκυνση στην αποπληρωμή δανείων του EFSF (του δεύτερου δηλαδή μνημονίου) θα καθορίσει, εμμέσως, επίσης και το ύψος του λεγόμενου χρηματοδοτικού «μαξιλαριού»: Η Γερμανία δεχόταν πιέσεις από Κομισιόν και Γαλλία για επιμήκυνση έως και 15 έτη, είχε προσέλθει με θέση για αρκετά χαμηλότερη περίοδο μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών -κάνοντας τους παρατηρητές να εκτιμούν πως η τελική απόφαση θα βρίσκεται κάπου στη μέση. 

 Υπενθυμίζεται ότι οι διαρροές σε διεθνή ΜΜΕ έχουν αρχίσει να διαγράφουν την εικόνα της περίφημης «ενισχυμένης εποπτείας» μετά το μνημόνιο: Δημοσίευμα του Reuters είχε έρθει την Πέμπτη να προστεθεί σε προηγούμενα ανάλογα δημοσιεύματα (όπως εκείνο του Bloomberg προ ημερών) λέγοντας πως η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια θα συνδεθεί με εκταμιεύσεις κεφαλαίων - πέραν των τακτικών αξιολογήσεων - συνολικά 4,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2022.