Στις δυσκολίες των ελληνικών κρατικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται η Citi, σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΤτΕ.

Με σημερινό note προς τους πελάτες της, η Citi σημειώνει ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να επεκτείνει το waiver και να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE.

Μάλιστα, η Citi εκτιμά πως η ΕΚΤ, ύστερα και από τη συμφωνία του Eurogroup για το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας στη χώρα, αναμένεται να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση.

Βέβαια, θεωρεί πως η απόφαση για την ένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων είτε στο ίδιο το πρόγραμμα του QE είτε στην περίοδο επαναγορών που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ, έχει αρκετά περισσότερα προβλήματα.

Η citi εξηγεί πως το σφιχτό χρονοδιάγραμμα αλλά και η παραμονή των ελληνικών ομολόγων χαμηλότερα από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού στα ratings των διεθνών οίκων αξιολόγησης, κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη την ένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.