Χιλιάδες πολίτες που έχουν ήδη λάβει ή αναµένεται να λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστικά για τις δηλώσεις εισοδήµατος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2017 δεν θα εισπράξουν τελικά τις επιστροφές που θα αναγράφουν τα συγκεκριµένα σηµειώµατα. Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε) θα συµψηφίσουν τα ποσά των επιστροφών που δικαιούνται οι συγκεκριµένοι φορολογούµενοι µε τις οφειλές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που θα βεβαιωθούν εντός του Σεπτεµβρίου.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιµάται ότι θα εισπράξουν νωρίτερα ένα µέρος από τα 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ που θα καταλογίσουν και φέτος σε εκατοµµύρια φορολογουµένους.

Ο νόµος επιτρέπει συµψηφισµό επιστροφών φόρου µε µελλοντικές οφειλές και µάλιστα χωρίς αυτές να έχουν γίνει ληξιπρόθεσµες. Αρα, το υπουργείο Οικονοµικών θα προεισπράξει µέρος ή όλο τον ΕΝΦΙΑ από εκείνους που έχουν επιστροφή φόρου εισοδήµατος αντί να τους δοθεί η δυνατότητα να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε έως πέντε δόσεις – αλλά ουσιαστικά εφάπαξ και χωρίς καµία έκπτωση.

Ο αριθµός των φορολογουµένων για τους οποίους τελικά θα προκύψει επιστροφή φόρου αναµένεται στο τέλος της εφετινής εκκαθάρισης να προσεγγίσει το 1.000.000, µε το ποσό που πρέπει να επιστρέψει το κράτος να ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι και πέρυσι χιλιάδες φορολογούµενοι που περίµεναν να εισπράξουν επιστροφή και ταυτόχρονα είχαν την υποχρέωση πληρωµής ΕΝΦΙΑ έλαβαν στις αρχές Σεπτεµβρίου ένα e-mail µε το οποίο η ΑΑ∆Ε τους ενηµέρωνε ότι προχώρησε σε συµψηφισµό της οφειλής τους από τον φόρο ακινήτων µε την επιστροφή που δικαιούνταν.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστροφές φόρου καθυστερούν όταν το ποσό είναι σηµαντικό και πρέπει να προηγηθεί φορολογικός έλεγχος των στοιχείων που συνοδεύουν τη δήλωση από την Εφορία. Οµως οι φορολογούµενοι µε πιστωτικά εκκαθαριστικά που δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ θα λάβουν κανονικά την επιστροφή, εφόσον δεν έχουν υποχρέωση πληρωµής κάποιου άλλου φόρου ή οφειλής που θα µπορούσε να συµψηφιστεί µε το επιστρεφόµενο ποσό.

Προσοχή! Αρκετοί ήταν και οι φορολογούµενοι που κατά την επίσκεψή τους στην Εφορία, για την αίτηση επιστροφής φόρου, διαπίστωσαν ότι οι δήµοι, µέσω της Εφορίας, έχουν δεσµεύσει τον ΑΦΜ τους, επειδή είχαν ληξιπρόθεσµες οφειλές κυρίως από απλήρωτες κλήσεις ή ανεξόφλητους λογαριασµούς ύδρευσης και δηµοτικά τέλη.

Τι πρέπει να κάνουν; Για να ενεργοποιηθεί και πάλι ο ΑΦΜ, οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στον δήµο όπου έχουν την οφειλή και να πληρώσουν το χρέος που έχουν είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Κατόπιν, από τον δήµο θα δοθεί βεβαίωση για άρση δέσµευσης φορολογικής ενηµερότητας, την οποία θα πρέπει να προσκοµίσει στην Εφορία, για να ξεµπλοκάρει ο ΑΦΜ του και να πάρει επιστροφή φόρου.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 14 Ιουλίου, 2018