Αυλαία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 -μετά και από την παραδοσιακή παράταση που δόθηκε από το ΥΠΟΙΚ- για να ξεκινήσει ο φορολογικός γολγοθάς των πολιτών. Η διορία για τις δηλώσεις έληξε με εξαίρεση τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις φωτιές στην Αττική (ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας) για τους οποίους η διορία μετατέθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Περίπου 2,5 εκατομύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πάνω από 3 δισ. ευρώ σε 1 ως 3 διμηνιαίες δόσεις, ή 1.250 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους, κατ επάγγελμα αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρωθεί στις 31 Ιουλίου. Η δεύτερη δόση θα πληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, μαζί με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2018.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να αναρτηθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019 (πληρωμή έως το τέλος του έτους) και τον ίδιο μήνα θα πληρωθεί και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Νοέμβριος έχει διπλή δόση: Την τρίτη του φόρου εισοδήματος και την τρίτη του ΕΝΦΙΑ.

Το ίδιο ισχύει και για τον Δεκέμβριο: Η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας για Ι.Χ. και μοτοσικλέτες.

Ο φορολογικός γολγοθάς ολοκληρώνεται τον Ιανουαρίο 2019, όταν θα πληρωθεί η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2018.

Στις επιχειρήσεις ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε πέντε ή έξι δόσεις ανάλογα με το χρόνο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.