«Το τρίτο πρόγραμμα έληξε και ο στόχος είναι η Ελλάδα να πετύχει την "καθαρή έξοδο". Αυτό αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους πελάτες της, μετά και την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος διάσωσης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα "πετάει σόλο".

Οι συντάκτες του σημειώματος επισημαίνουν ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας βοηθούν τη χώρα για κάτι τέτοιο, όμως υπάρχουν και κίνδυνοι.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η κυκλική βελτίωση διευρύνεται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, παρατηρείται μείωση της ανεργίας, ταχύτερη ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων και καλή πορεία των εξαγωγών.

Αναφορικά με τους κινδύνους, η Morgan Stanley τονίζει πως η βιωσιμότητα του χρέους βελτιώθηκε και αναμένει ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν αυτό το γεγονός.

«Η πρόκληση τώρα είναι να πειστούν και οι αγορές. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Η ΕΚΤ δεν θα προσφέρει ούριο άνεμο και οι κίνδυνοι γύρω από το οικονομικό outlook της Ευρωζώνης μπορούν να επηρεάσουν το εξωτερικό περιβάλλον της χώρας» αναφέρεται στο σημείωμα.

Πάντως, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα αν δεν αλλάξει το δημοσιονομικό της μονοπάτι, ενώ το μαξιλάρι ρευστότητας προσφέρει ευελιξία στη διαχείριση της επιστροφής της χώρας στις αγορές.