Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ελήφθη κατά τις συνεδριάσεις της στις 26 και 27 Ιουλίου. Προβλέπει τη «χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 665 MW στη θέση Άγιος Νικόλαος του δήμου Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας της Βοιωτίας στην εταιρία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - Όμιλος Επιχειρήσεων».

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 445 MW και μία δεύτερη ισχύος 220 MW. Η διάρκεια ισχύος της άδειας παραγωγής θα είναι για 35 χρόνια, ενώ όπως έχει κάνει γνωστό ο πρόεδρος της εισηγμένης Ευάγγελος Mυτιληναίος (φωτ.), η επένδυση θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Το έργο αποτελεί την πρώτη νέα μεγάλη επένδυση ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα με καύσιμο το φυσικό αέριο μετά από ένα μεγάλο πάγωμα κατασκευής ανάλογων εργοστασίων τα τελευταία χρόνια.

Μετά από τις περιβαλλοντικές μελέτες, που αναμένεται να διαρκέσουν 10 έως 12 μήνες, θα ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης, η οποία σύμφωνα με τη Μυτιληναίος, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τρίτο τρίμηνο του 2021

Οι ειδικοί όροι της άδειας

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, θα πρέπει να τηρηθούν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι κυριότεροι όροι:

  • Ο κάτοχος της άδειας υποχρεούται να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την τήρηση του παρακάτω ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος με στόχο την λειτουργία της μονάδας του συνδυασμένου κύκλου την 01.01.2022.
  • Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12 μήνες από την έκδοση της άδειας παραγωγής
  • Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές διασυνδέσεις: 24 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης
  • Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και διασύνδεσης
  • Έναρξη λειτουργίας: αρχές του 2022
  • Επιπλέον, η μονάδα θα πρέπει να είναι διαθέσιμη να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με πετρέλαιο ντίζελ εντός ολίγων ωρών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης διακοπής της παροχής καυσίμου από τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και να διατηρεί απόθεμα φυσικού αερίου σε εγκατάσταση αποθήκευσης.