Σε ομηρεία τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο θα κρατήσει η κυβέρνηση τους συνταξιούχους, μοιράζοντας μισόλογα και θολές υποσχέσεις για τη μη περικοπή των συντάξεων που οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, με τους εκπροσώπους των δανειστών να έρχονται στην Αθήνα για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο και τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στα ύψη, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ εκτιμάται ότι δεν θα ανακοινώσει οριστικές αποφάσεις για τις συντάξεις φοβούμενος νέες δυσάρεστες αντιδράσεις από τις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σενάρια για τις συντάξεις είναι τρία:

1. Μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε τέσσερις δόσεις, σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ψηφισμένη περικοπή κατά 18% των συντάξεων θα εφαρμοστεί όχι αμέσως αλλά σε τέσσερις ισόποσες δόσεις κάθε εξάμηνο, με την πρώτη δόση των περικοπών να ενεργοποιείται από την Πρωτοχρονιά. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με την πρόταση αυτή θα αποτραπεί ένα ισχυρό σοκ για τους συνταξιούχους.
2. Αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών για έξι μήνες, χωρίς όμως να ακυρώνεται το μέτρο. Στο σενάριο αυτό, οι συνταξιούχοι θα δουν να μπαίνει το ψαλίδι στις συντάξεις τους από την 1η Ιουλίου 2019 αντί την ερχόμενη Πρωτοχρονιά. Το συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρετεί προεκλογικά την κυβέρνηση, καθώς εάν αποφασίσει να στήσει κάλπες τον Μάιο δεν θα έχει κόψει τις συντάξεις και θα αφήνει την καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.
3. Ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για την αναβολή ή τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου. Κάτι για το οποίο εξακολουθούν να επιμένουν χώρες της ευρωζώνης.

Και στις τρεις εκδοχές περιλαμβάνεται η εφάπαξ 13η σύνταξη που θέλει να μοιράσει το Μαξίμου τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους για να χρυσώσει το χάπι. Η χορήγηση της 13ης σύνταξης θα προκύψει από το υπερπλεόνασμα που αναμένεται να εμφανίσει ο προϋπολογισμός με την κυβέρνηση να το υπολογίζει περίπου στα 900 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό αυτό θα δοθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών σε περίπου 250.000 ενστόλους σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους το 2012.

Οι τελικές αποφάσεις για την τύχη των συντάξεων αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο από το Eurogroup πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 και αφού φυσικά θα έχει πει την τελευταία λέξη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς...