Με καθυστέρηση εννέα ωρών το Υπουργείο Οικονομικών μέσω κορυφαίου αξιωματούχου της, διαψεύδει το τηλεγράφημα του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο η αντιπολίτευση ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα πώς συζητούν όχι την αναβολή αλλά την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων από τον Ιανουάριου του 2019.

Τη στιγμή μάλιστα που το δημοσιευμα του ΑΠΕ, επικαλούμενο ευρωπαικές πηγές, κάνει λόγο, στην πρώτη κιόλας γραμμή, για τις επαφές των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, ο κορυφαίος αξιωματούχος, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, διαψεύδει ότι υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, αυτό δηλαδή που είχε μεταδώσει νωρίτερα με τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Aυτό που έγραψε το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση», τόνισε χαρακτηριστικά, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς.

Η διαρροή έφερε αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

 Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» και από την Κομισιόν 

Νωρίτερα, την ενόχλησή της εξέφρασε και η Κομισιόν για το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)το οποίο από νωρίς το πρωί ενημέρωνε πως έκλεισε η συμφωνία για ακύρωση του μέτρου μείωση των συντάξεων.

Πριν από λίγο έγινε γνωστή η αντίδραση από τις Βρυξέλλες με τους αξιωματούχους να αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να είναι δυνατόν μια τέτοια εξέλιξη. «Δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη ο Γιούνκερ μέσα μερικά 24ωρα».

Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Alexander Winterstein, κληθείς να σχολιάσει τα περί συμφωνίας για τις συντάξεις από κοινοτικές πηγές, είπε:  

«Υπάρχει μόνο μια πηγή, μην ακούτε τίποτε άλλο» και παρέπεμψε στις προχθεσινές δηλώσεις Γιούνκερ «pacta sunt servanda», δηλαδή πως ό,τι συμφωνήθηκε πρέπει να εφαρμοστεί.    

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, είχε δηλώσει προχθές ότι οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και θα πρέπει να τηρούνται, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.

Αρνητική η αντίδραση των αγορών

Αρνητική είναι η αντίδραση από τις αγορές για το θέμα της ημέρας, τις συντάξεις.

Άμεση ήταν η αντίδραση στην αγορά ομολόγων, όταν κυκλοφόρησε από το ΑΠΕ η πληροφορία πως υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα να μη μειωθούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η απόδοση του 10ετούς ομόλογου σε λίγα μόλις λεπτά από τις 12:30 έως και τις 13:00 σημείωσε άνοδο 60 περίπου μονάδων βάσης και κινούνταν στα επίπεδα του 4,087% με άνοδο 1,41%.